Projekt Žlté slzy Miroslava Válka pripomenie nevšednú inscenáciu i dielo slávneho básnika

Projekt Žlté slzy Miroslava Válka pripomenie nevšednú inscenáciu i dielo slávneho básnika

11. 3. 2019

Divadlo Andreja Bagara v Nitre pri príležitosti posledných uvedení inscenácie na motívy poézie Miroslava Válka Žltým včelám žlté slzy v réžii Jana z Přítmí pozýva zúčastniť sa na vzdelávacom projekte venovanom tejto inscenácii a výnimočnej osobnosti básnika Miroslava Válka.

Projekt Žlté slzy Miroslava Válka v streda 13. marca 2019, Štúdio Divadla Andreja Bagara v Nitre ponúka:

8.00 – 10.15 // projekcia dokumentárneho filmu VÁLEK, réžia: Patrik Lančarič

10.15 – 10.30 // prestávka

10.30 – 11.50 // divadelná inscenácia Žltým včelám žlté slzy, réžia: Jan z Přítmí

12.00 – 13.00 // diskusia s účinkujúcimi hercami inscenácie Žltým včelám žlté slzy a režisérom filmu VÁLEK Patrikom Lančaričom

Vzdelávací projekt Žlté slzy Miroslava Válka je určený primárne študentom stredných a vysokých škôl. Účastníci projektu dostanú k dispozícii Edukačné listy, ktoré budú obsahovať bližšie informácie o inscenácii, informácie o autorovi a o tvorcoch inscenácie, ale aj informácie k dokumentárnemu filmu VÁLEK.

Viac informácií: Slavka Civáňová, slavka.civanova@dab.sk, 0903 898 658, www.dab.sk, divadlosrd.com

 

Žltým včelám žlté slzy - Válkova poézia znie na električkovej zastávke

Na javisko nitrianskeho divadla sa dostala hudobno-pohybová inscenácia Žltým včelám žlté slzy, ktorú pod pseudonymom Jan z Přítmí režijne pripravil český spisovateľ, básnik, dramatik a režisér Jan Antonín Pitinský. Po hrách Večera nad mestom, Maryša a Gazdiná roba je to jeho štvrtá réžia v našom divadle.

Veršovaný príbeh prináša na scénu poéziu, ktorá patrí k umeleckým vrcholom modernej slovenskej poézie. Divákov privádza na podivné miesto. Scénou je niečo ako veľká električková zastávka, na ktorej sa ľudia stretávajú.

„Je to inšpirácia z tej najslávnejšej Válkovej básne Smutná ranná električka, zároveň je to istá metafora obraznosti toho, ako sa v živote stretávame aj obchádzame. Čakáme na tú správnu električku, do ktorej chceme nastúpiť, tá nikdy nepríde, a keď aj nejaká príde, tak zase do nej nenastúpime my,“ vysvetlil dramaturg inscenácie Svetozár Sprušanský. Ako ďalej povedal, prostredníctvom scénografie autori vyjadrili istý kolobeh životného putovania človeka. V hre je aj množstvo odkazov, prekvapení a možností, kde sa človek počas čakania na správnu električku dostane. Pohybom aj Válkovými ver- šami herci rozprávajú tajomný príbeh ľudskej existencie, trošku dobrodružný, trošku poetický, mystický až metafyzický. V inscenácii účinkujú: Juraj Ďuriš, Lenka Barilíková, Daniela Kuffelová, Martin Nahálka, Alena Pajtinková, Jakub Rybárik a Andrea Sabová.

Autor: Miroslav Válek – Jan z Přítmí  | Dramaturgia: Svetozár Sprušanský  |  Kostýmy: Zuzana Rusínová  | Scéna: Tomáš Rusín | Hudba: Tereza Marečková | Réžia: Jan z Přítmí

Jana Černáková, MY Nitrianske noviny 9. máj 2017

 

VÁLEK - Dokumentárny film o jednej z najrozporuplnejších postáv slovenského kultúrneho a spoločenského prostredia.

Básnik a politik Miroslav Válek (1927 – 1991) bol výraznou osobnosťou, ktorá v uplynulom storočí natoľko poznamenala slovenskú kultúru, že nevyrovnať sa s ňou by znamenalo ponechať bez reflexie jej nezanedbateľnú časť. Dodnes je považovaný za jednu z najrozporuplnejších postáv slovenského kultúrneho a spoločenského prostredia, spojenú  s  mnohými  legendami a kontroverziami. Tvorcovia filmu sa snažia pátrať po koreňoch týchto kontroverzií. Významnú, priam determinujúcu úlohu v jeho životnom príbehu zohrala doba, ktorá poznamenala vývoj celej našej krajiny a osudy všetkých jej obyvateľov. Film je  zodpovedným a objektívnym príspevkom k reflexii Válkovej osobnosti. Základným východiskom filmu je Válkov vnútorný rozpor. Rozpor medzi Válkom básnikom a Válkom politikom. Rozpor medzi intímnym a verejným a naopak.

Slovensko, 2018, 131 min., Réžia: Patrik Lančarič | Scenár: Patrik Lančarič, Maroš Šlapeta | Kamera: Peter Kelíšek | Strih: Maroš Šlapeta| Hudba: Vladislav Šarišský | Účinkujú: Miroslav Válek, Miroslava Vallová, Katarína Válková, Andrej Válek, Barbora Vallová, Matúš Vallo, Stanislav Vallo, Miroslav Cipár, Peter Colotka, Ján Buzássy, Jozef Bžoch, Libor Duchoslav, Ľubomír Feldek, Eduard Grečner, Milan Hamada, Pavol Hammel, Miroslav Kusý, Milan Lasica, Daniel Pastirčák, Viliam Plevza, Roman Polák, Ján Štrasser, Anton Sloboda, Vladimír Strnisko, Martin M. Šimečka, Ivan Štrpka, Marian Varga, Pavel Vilikovský a ďalší

Vzdelávací projekt realizujeme v spolupráci s Asociáciou slovenských filmových klubov.

Späť

Zriaďovateľ

Hlavní partneri

Rýchly kontakt

+421 37 772 15 77-9

Divadlo Andreja Bagara v Nitre
Svätoplukovo námestie 4
950 53 Nitra

Spojte sa s nami