Nová kniha venovaná 70-ročnej histórii DAB prinesie množstvo zaujímavostí a faktov

Nová kniha venovaná 70-ročnej histórii DAB prinesie množstvo zaujímavostí a faktov

23. 10. 2019

Divadlo Andreja Bagara (DAB) v Nitre pri príležitosti 70. výročia svojho vzniku vydáva spolu s Divadelným ústavom publikáciu, ktorá je venovaná histórii, významným udalostiam, osobnostiam a inscenáciám divadla. Kniha s názvom Divadlo Andreja Bagara 70 mapuje históriu DAB od jeho vzniku v roku 1949 až po súčasnosť. PKotvaodieľalo sa na nej sedem autorov (Miroslav Ballay, Slavka Civáňová, Jaroslav Dóczy, Walter Nagy, Peter Oravec, Miro Zwiefelhofer, Marta Žilková, graficky knihu pripravil Marek Kianička) a viac ako 20 spolupracovníkov.

Publikácia má 320 strán a je v nej vyše 500 fotografií. „Prináša množstvo faktografických údajov, ktoré zaujmú odborníkov, ale aj veľa zaujímavostí a dodnes neznámych, či nepublikovaných informácií, ktoré budú určite pútavé aj pre širokú verejnosť. Dá sa povedať, že je to unikátny projekt. Pracovalo sa na ňom intenzívne asi rok a pol. Publikácia prináša bohatý fotografický materiál. Okrem známych inscenácií a osobností sú v ňom aj rôzne archívne dokumenty zo života divadla, skeny plagátov, návrhov kostýmov, makiet či fotografie zo stavby novej budovy divadla,“ uviedla spoluautorka publikácie Slavka Civáňová.

Ako pripomenula, v knihe nájdu čitatelia množstvo zaujímavostí, ktoré doteraz neboli zverejnené, prípadne neboli publikované v takejto súhrnnej podobe. Súčasťou publikácie je napríklad dvojstrana, na ktorej sú logá divadla od vzniku v roku 1949 až po súčasnosť. „Čitatelia v nej nájdu aj originálnu pozvánku na otvorenie divadla 20. decembra 1949, ktorú sme objavili v našom archíve. Pozývala na galaprogram pri príležitosti otvorenia divadla, ktorý bol venovaný 70. narodeninám Stalina. K raritám patrí aj veľmi zaujímavý výkaz, pravdepodobne obchodného oddelenia, ktorý vykazuje prvých päť rokov existencie divadla a obsahuje všetky uvedené premiéry, počet zrealizovaných predstavení, počet predaných lístkov i tržby. Je to teda úplne dokonalý prehľad fungovania prvých rokov divadla,“ doplnila Civáňová.

Uvedenie knihy Divadlo Andreja Bagara 70 do života sa bude konať počas slávnostného galavečera v piatok 25. októbra vo Veľkej sále DAB, krstnou mamou bude herečka a niekdajšia riaditeľka DAB Hilda Augustovičová. Knihu bude možné kúpiť priamo na galavečere a neskôr v pokladnici DAB, v predajni Divadelného ústavu Prospero a vo vybraných kníhkupectvách.

Späť

Zriaďovateľ

Hlavní partneri

Rýchly kontakt

+421 37 772 15 77-9

Divadlo Andreja Bagara v Nitre
Svätoplukovo námestie 4
950 53 Nitra

Spojte sa s nami