Divadlo Andreja Bagara vydá zberateľskú eurobankovku s vyobrazením Jozefa Bednárika

Divadlo Andreja Bagara vydá zberateľskú eurobankovku s vyobrazením Jozefa Bednárika

17. 12. 2019

Divadlo Andreja Bagara (DAB) v Nitre vydáva pri príležitosti svojej jubilejnej 70. sezóny eurobankovku s podobizňou Jozefa Bednárika. Edícia unikátnych bankoviek je poctou jednému z najvýznamnejších slovenských divadelných hercov a režisérov.

Bankovka Jozef Bednárik, ktorá vychádza v limitovanom počte 10.000 kusov sa dostane do predaja už tento piatok, 20. decembra 2019 od 9.00 hod. a záujemcovia si ju budú môcť osobne zakúpiť v DAB v Nitre. Cena bankovky bude 2,50 eura.

Bankovky označené rokom vydania a poradovým číslom série sa v limitovaných nákladoch vyrábajú v spoločnosti Oberthur Technologies Paríž, ktorá vyrába aj pravé eurobankovky. „Filozofiou takýchto bankoviek je zvyšovanie povedomia verejnosti v rámci jednotlivých krajín Európy o najzaujímavejších kultúrnych pamiatkach, turistických lokalitách, podujatiach a známych osobnostiach. Jozef Bednárik je prvou slovenskou osobnosťou z oblasti dramatických umení, ktorá sa objaví na suvenírových bankovkách,“ uviedol riaditeľ DAB Jaroslav Dóczy.

V nitrianskom divadle pôsobil Jozef Bednárik z celej svojej profesionálnej divadelnej kariéry najdlhšie obdobie. Začínal v ňom v roku 1971 ako herec, neskôr sa z neho stal profesionálny režisér a nakoniec v ňom uviedol aj najviac svojich slávnych činoherných aj muzikálových réžií. Práve vďaka jeho výnimočnému režijnému rukopisu a umeleckému formovaniu celej jednej hereckej generácie nitrianskeho divadla sa 80. roky považujú za zlatú éru DAB v Nitre.

V jubilejnej 70. divadelnej sezóne DAB v Nitre si jeho jedinečnú osobnosť pripomíname vydaním originálnej suvenírovej bankovky s ilustráciou od akademického maliara Stanislava Lajdu, osadením busty od akademického sochára Milana Ormandíka v priestoroch divadla, vyrytím jeho mena do mramorovej Steny slávy vo foyer nitrianskeho DAB či poštovými známkami, ktoré sa objavia na divadelných novoročných prianiach.

 

Späť

Zriaďovateľ

Hlavní partneri

Rýchly kontakt

+421 37 772 15 77-9

Divadlo Andreja Bagara v Nitre
Svätoplukovo námestie 4
950 53 Nitra

Spojte sa s nami