Divadlo Andreja Bagara ponúka svojim divákom nový program plný zaujímavostí

Divadlo Andreja Bagara ponúka svojim divákom nový program plný zaujímavostí

3. 5. 2020

Divadlo Andreja Bagara (DAB) v Nitre rozšíri svoj bohatý online program o nové aktivity. K vysielaným záznamom inscenácií, čítaniam rozprávok pre deti, zverejňovaní divadelných kvízov a ďalším aktivitám, pribudol aj Krátky slovník divadelného jazyka. K nemu sa čoskoro pripojí aj nový formát Divadelná hiSTORY.

Ide o nový projekt, prostredníctvom ktorého chce DAB od začiatku mája priblížiť verejnosti históriu slovenského a predovšetkým nitrianskeho divadla. Jednotlivé časti relácie bude pripravovať divadelný historik Karol Mišovic a herec DAB Jakub Rybárik. „V rámci programu Divadelná hiSTORY sa chceme zamerať na témy, ktoré sú menej známe, no pre verejnosť sú zaujímavé a sú nejako prepojené s osobnosťami, známymi inscenáciami, alebo históriou DAB,“ uviedla projektová manažérka DAB Slávka Civáňová.

V Divadelnej hiSTORY sa objavia témy ako napríklad osobnosť Andreja Bagara, jeho prepojenie na nitrianske divadlo i to prečo sa nitrianske divadlo volá po tomto známom divadelnom režisérovi, pedagógovi a významnej divadelnej osobnosti. „Objavia sa tam aj menej známe témy, ako je napríklad Frontové divadlo, alebo Slovenské ľudové divadlo, ktoré koncom vojny pôsobilo v Nitre. Venujeme sa aj osobnostiam, ako bol Pavol Haspra, Jozef Bendárik, alebo historickým skutočnostiam, ktoré sa dotkli aj nitrianskeho divadla,“ vysvetlila S. Civáňová.

Ďalšou aktivitou, ktorou chce DAB zaujať v online priestore je Krátky slovník divadelného jazyka. Spolupracuje na ňom divadelný kritik Miro Zwiefelhofer a opäť herec DAB Jakub Rybárik. Spolu pripravujú jednotlivé heslá slovníka. Ide o pojmy, ktoré si verejnosti menej známe, no sú súčasťou divadelného slangu. „Cieľom týchto videí je vysvetliť podstatu týchto pojmov a ich význam. Verím, že aj takýmto spôsobom sa priblížme k nášmu divákovi, ktorý sa cez tieto pojmy dostane hlbšie do toho divadelného sveta. Zatiaľ sme predstavili slová baletizol, dramaturg, divadelný boďák, ale pripravujú sa aj pojmy ako je foršňa, derniéra, premiéra, portál, točňa, povrazisko, divadelný komín a ďalšie,“ dodala S. Civáňová.

DAB už na svojej webovej stránke i podstránke divadlosrd.com uviedlo aj niekoľko sérií divadelných bulletinov, ktoré pri svojom štúdiu môžu využiť študenti, ale aj pedagógovia, či milovníci divadla. „Volili sme tituly našich inscenácií, ktoré sú súčasťou povinného čítania. Ide o mimoriadne kvalitné a zaujímavo spracované dramaturgické texty, s informáciami, ktoré nie sú bežne dostupné. Ponúkame bulletiny z inscenácií Williama Shakespeara, slovenskej i svetovej klasiky, modernej drámy a tiež z hier venovaných významný osobnostiam, či z muzikálov uvedených DAB,“ dodala Civáňová.

Späť

Zriaďovateľ

Hlavní partneri

Rýchly kontakt

+421 37 772 15 77-9

Divadlo Andreja Bagara v Nitre
Svätoplukovo námestie 4
950 53 Nitra

Spojte sa s nami