Riaditeľ DAB Jaroslav Dóczy sa stal novým predsedom Asociácie Slovenských Divadiel a Orchestrov

Riaditeľ DAB Jaroslav Dóczy sa stal novým predsedom Asociácie Slovenských Divadiel a Orchestrov

16. 7. 2021

Asociácia Slovenských Divadiel a Orchestrov (ASDO) má nové vedenie. Zvolili si ho členovia Valného zhromaždenia ASDO, ktoré sa konalo tento týždeň (13. 7.) v Mestskom divadle Žilina. Novým predsedom asociácie sa stal riaditeľ Divadla Andreja Bagara v Nitre Jaroslav Dóczy. Podpredsedníčkou je Lucia Potokárová a členom predsedníctva je aj bývalý predseda ASDO Július Klein. Členmi dozornej rady asociácie sú Zuzana Hekel, Ján Hanzo a József Czajlik. Ako informovala ASDO, na hlasovaní sa osobne, online, prípadne s poverením zúčastnilo 91,3 percenta jej členov.

 

Podľa nového predsedu asociácie Jaroslava Dóczyho stojí ASDO pred viacerými výzvami. „Chceme zastrešiť všetky požiadavky smerom k legislatíve, pretože jej súčasné nastavenie rozvoju kultúry veľmi nepraje. Vzorom sú nám okolité krajiny, kde je podpora kultúry podstatne vyššia a lepšie prepracovaná ako na Slovensku. Fungovanie divadiel a orchestrov by napríklad malo zohľadňovať špecifiká umeleckej práce, ktorá sa nedá vtesnať v zmysle  Zákonníka práce do osemhodinového pracovného času a päť dňového pracovného týždňa“ uviedol Jaroslav Dóczy.

ASDO sa chce v ďalšom období intenzívne zaoberať aj financovaním kultúry, ktoré by malo byť predvídateľné, s jasne stanovenými pravidlami. „Potrebujeme financovanie, ktoré okrem prežívania umožní aj rozvoj kultúry. ASDO združuje významných zamestnávateľov. Musíme si uvedomiť, že podporou zriaďovanej kultúry sa výraznou mierou pomáha aj nezávislej kultúre. Sú to predsa práve veľké divadelné scény a orchestre, ktoré dávajú množstvo príležitostí aj umelcom na voľnej nohe,“ pripomenul Jaroslav Dóczy.

ASDO zastrešuje významné slovenské divadla a orchestre vrátane Slovenského národného divadla. ASDO je členom medzinárodnej organizácie PEARLE (Performing Arts Employers Association League Europe), ktorá združuje národné zamestnávateľské organizácie zo sektoru živého umenia. Je menovaná Európskou komisiou za člena Európskej komisie sociálneho dialógu.

Najbližšie plánované stretnutie členov ASDO sa bude konať 11. septembra v závere festivalu Dotyky a spojenia v Martine. Členovia asociácie sa 29. a 30. septembra zúčastnia na 62. konferencii PEARLE vo švajčiarskom Luzerne.

 

 

Späť

Zriaďovateľ

Hlavní partneri

Rýchly kontakt

+421 37 772 15 77-9

Divadlo Andreja Bagara v Nitre
Svätoplukovo námestie 4
950 53 Nitra

Spojte sa s nami