Priestor pred budovou DAB bude krajší, na jar ho ozvláštni systém sedení SQUARE SEEDS

Priestor pred budovou DAB bude krajší, na jar ho ozvláštni systém sedení SQUARE SEEDS

25. 10. 2021

Priestor pred budovou Divadla Andreja Bagara (DAB) na Svätoplukovom námestí ozvláštnia na jar SQUARE SEEDS. Ide o nevšedné dizajnové objekty, ktoré na slnkom rozpálenej ploche námestia ponúknu oázy príjemného posedenia v tieni zelene. Zároveň budú aj oázami súčasného umenia a dizajnu.

Projekt SQUARE SEEDS je systém objektov, ktoré sú určené pre širokú verejnosť na posedenie a trávenie voľného času na námestí. „Spájajú v sebe viacero tém - umenie vo verejnom priestore, zelené stratégie, využitie solárnej energie, nové technológie, súčasný dizajn, revitalizáciu verejných priestranstiev a mobiliár v exteriéry určený preširokú verejnosť. Zároveň zapojili mladých ľudí do tvorby a samotného vzniku projektu,“ uviedla koordinátorka projektu Slavka Civáňová.

Objekty SQUARE SEEDS sú už hotové. Vyrobili ich v Umelecko-dekoračných dielňach DAB, kde budú počas zimy uskladnené, aby mohli byť hneď na jar osadené pred divadlom. „Budú priestorom pre príjemné posedenie na námestí v tieni zelene, ktorú budú samé produkovať s využitím solárnej energie, na báze ktorej bude fungovať zavlažovací systém,“ doplnila Slavka Civáňová.

SQUARE SEEDS sú objekty so zakomponovanou živou zeleňou. Objekt bude obsahovať nádrž, ktorá bude fungovať ako samozávlahový črepník. „Povrch na sedenie bude vyrobený z dreva. V pódiu bude zemina, ktorá bude vyživovať prútenú architektúru zo živej zelene. Tá bude pre každý kvetináč vytvarovaná samostatne. Vytvoria sa tak živé „sochy“ zo zelene, ktorých primárnou funkciou bude tvorba tieňa a oživenie námestia v podobe malej oázy,“ vysvetlil architekt Michal Lošonský, ktorý je spolu s Ninou Protušovou autorom objektov.

Ako doplnil, hlavným motívom projektu SQUARE SEED je priniesť na Svätoplukovo námestie tieň a zeleň. „Tvar je pri všetkých troch objektoch rovnaký. Nadizajnovaný je však tak, že objekt stačí pootočiť a dostane na pohľad celkom inú podobu. Samotná konštrukcia je prvá vrstva, tá druhá vznikne z nasadených vŕbových prútov, ktoré budú rásť ako živý objekt. SQUERE SEED tak budú fungovať ako veľký kvetináč, ktorý ponúkne aj miesto nasedenie. Má teda ambíciu stať sa zárodkom nových zelených, netradičných umeleckých a inovatívnych technologických riešení priestoru Svätoplukovho námestia,“ dodal Michal Lošonský.

Ideu projektu skrýva v sebe už samotný názov:

SQUARE - vo význame námestie, štvorec, štvorboký, priamy, vyrovnaný, pravidelný, slušný, statočný, čestný a správny

SEEDS - semienka, zárodky (niečoho nového), prameň, počiatok, potomstvo... vyslovením slova vslovenskom jazyku slovo znamená: sedadlá, sedenie...

PROJEKT BOL PODPORENÝ V RÁMCI GRANTOVÉHO PROGRAMU INOVATÍVNE S FOXCONNOM.

 

 

               

 

   

 

 

 

Späť

Zriaďovateľ

Hlavní partneri

Rýchly kontakt

+421 37 772 15 77-9

Divadlo Andreja Bagara v Nitre
Svätoplukovo námestie 4
950 53 Nitra

Spojte sa s nami