Na javisko DAB sa po letnej prestávke vracajú Vlastníci, aj s novou posilou

Na javisko DAB sa po letnej prestávke vracajú Vlastníci, aj s novou posilou

23. 9. 2022

Divadlo Andreja Bagara (DAB) v Nitre opäť ponúkne svojim divákom obľúbenú komédiu Vlastníci. Rozhádaní členovia bytového spoločenstva  sa na divadelné javisko vrátia aj s posilou. V úlohe pána Kabáta uvidia diváci divadelného a filmového herca Vladimíra Zboroňa.

Hra Vlastníci je úsmevnou komédiou a zároveň kritickou sondou do súčasnej spoločnosti, ktorú reprezentuje vzorka obyvateľov jedného bytového domu. Je medzi nimi mladý katolícky manželský pár, pragmatickí biznismeni, hysterický homosexuál s maďarskými koreňmi, upätá úradníčka, manželia s tromi deťmi, presvedčený komunista s nostalgiou za niekdajšími časmi, bývalý disident, majetná pani, ktorá prenajíma viacero bytov, starý mládenec žijúci s matkou...

  

„Nájdeme tu plejádu komických postavičiek a absurdných situácií, pri ktorých je ťažké ubrániť sa smiechu, alebo ironickému konštatovaniu, že je to „presne ako v našom dome“. Naši vlastníci nie sú schopní konštruktívne riešiť problémy. Namiesto toho intrigujú, presadzujú vlastné záujmy a používajú nezmyselné argumenty, ktoré ich navzájom rozoštvávajú,“ povedala o hre jej dramaturgička Slavka Civáňová.

 

Po divadelných prázdninách sa Vlastníci vracajú na javisko s novou posilou. Je ňou herec Vladimír Zboroň, ktorý sa predstaví v úlohe pána Kabáta. „Určite je to veľká výzva, ktorú sprevádzajú isté obavy, pretože nie je ľahké vstupovať do živej inscenácie. Na druhej strane sa na túto prácu teším. Hra Vlastníci sa mi páči, videl som ju v spracovaní nitrianskeho divadla, aj ako film. Postavy, akou ja pán Kabát sa hrajú veľmi dobre. Je to záporná postava, tak trochu „sviňa“. A za takouto postavou sa vždy skrýva množstvo príbehov, preto sú pre herca zaujímavé. Samozrejme, dôležité je aj to, aké bude videnie režiséra,“ uviedol Vladimír Zboroň.

 

S režisérom inscenácie Matúšom Bachyncom už Vladimír Zboroň spolupracoval, „Bolo to napríklad pri Shakespearových Sonetoch. S umeleckým kolektívom DAB som ešte priamo nepracoval, ale nitrianskych hercov samozrejme poznám, viacerých aj osobne. Na javisku nitrianskeho divadla nebudem stáť po prvý raz, vyskúšal som si ho pred časom na festivale Divadelná Nitra. Určite sa na túto prácu teším a verím, že všetko dopadne tak, aby boli hlavne diváci spokojní,“ doplnil V. Zboroň.

Inscenáciu Vlastníci si môžete pozrieť 30. septembra vo Veľkej sále DAB. Viac o hre sa dočítate TU

Vladimír Zboroň:

V rokoch 1991 – 2000 pôsobil v divadle Stoka ako herec a spoluautor viacerých produkcií, od roku 2000 spolupracuje so združením Pre súčasnú operu, najprv na predstaveniach Okná brehy pozostalosti a Smrť v kuchyni. V rokoch 2003 – 2004 hosťoval v predstaveniach amatérskeho divadla Disk v Trnave. V roku 2003 ako spoluautor vstúpil do Projektu J 10 – Stredná Európa ťa miluje. V roku 2005 spolu s Annou Gruskovou a Inge Hrubaničovou napísali hru Nýmandi a nymfomani. Od roku 2004 tvorí v divadle SkRAT ako spoluautor a herec. Diváci ho určite poznajú aj s viacerých známych a oceňovaných filmov: Zošalieť

(2022), Služobníci (2020), Amnestie (2019), Ostrým nožom (2019), Agáva (2016).

(zdroj: Divadlo SkRAT)

Späť

Zriaďovateľ

Hlavní partneri

Rýchly kontakt

+421 37 772 15 77-9

Divadlo Andreja Bagara v Nitre
Svätoplukovo námestie 4
950 53 Nitra

Spojte sa s nami