DAB začalo s prípravou inscenácie Nevesta alebo Zdá sa, že hrmí

DAB začalo s prípravou inscenácie Nevesta alebo Zdá sa, že hrmí

7. 11. 2022

Hra vznikla na motívy poviedky Nevesta od Ladislava Grosmana, ktorý je tiež autorom literárnej predlohy oskarového filmu Obchod na korze. Inscenáciu pripravujú mladí tvorcovia v rámci spolupráce Divadla Andreja Bagara (DAB) v Nitre s Vysokou školou múzických umení. Premiéra inscenácie je naplánovaná na 20. januára 2023 v Štúdiu DAB.

     Inscenácia Nevesta alebo Zdá sa, že hrmí ponúka príbeh mladej sebavedomej židovskej dievčiny Lízele z Grosmanovej poviedky. Ten je pretkávaný autentickými príbehmi oral history, ktoré zozbierali pamäťové inštitúcie a organizácie. Jedným z nich je aj osud autorovej manželky Edity Grosmanovej, ktorá bola v prvom transporte židovských dievčat zo Slovenska. Neskôr priznala, že jej príbeh inšpiroval jej manžela k napísaniu poviedky Nevesta.

        

     Pripravovaná hra je odsúdením rôznych podôb a dôsledkov antisemitizmu, no prináša aj silnú ženskú tému. „Je to inscenácia o osudoch židovských dievčat a celý dej sa odohráva tesne pred ich transportmi. Ukazuje príbehy ľudí v malom meste, ktorých život je poznačený prichádzajúcou hrozbou. Tej sa snaží uniknúť aj naša hlavná hrdinka a ďalšie dievčatá. To im, žiaľ, nevyjde. Napriek tomu Grosmanova predloha nie je iba tragická. Je z veľkej časti aj vtipná. On v tom malom mestečku vytvára panoptikum rôznych ľudí, ktorí majú svoje dobré i zlé vlastnosti a z nich často pramení aj humor,“ uviedla autorka a režisérka inscenácie Martina Havierová.

     „Pre mňa je najdôležitejší Grosmanov poetický jazyk, ktorý používa na opis tragiky a osudovosti. Dokáže ním vystihnúť to tušenie i emócie, ktoré tragédii predchádzajú. Je to veľmi silný nástroj,“ doplnil dramaturg inscenácie Andrej Purkart.

  

     Diváci uvidia príbeh, ktorý odhalí život, tradície a vzťahy vnútri židovskej komunity, ale aj vzťahy majoritnej spoločnosti k židovskej menšine v období Slovenského štátu. Hovorí o neľudských zákonoch, o malých úradníčkoch, o mašinérii transportov, o spoločnosti, ktorá dopustila poníženie človeka a o ľuďoch zmietaných zlobou. „Inscenácia obsahuje aj reálne výpovede žien, ktoré boli v prvom transporte. V texte sa tiež objavujú listy rabínov Jozefovi Tisovi, sú tam niektoré z Tisových prejavov z obdobia Slovenského štátu. Sú to všetko autentické materiály,“ vysvetlila  Martina Havierová.

     Tvorcovia inscenácie: autor, réžia: Martina Havierová; dramaturgia, úprava: Andrej Purkart; kostýmy: Magdaléna Líšková; scéna: Anna Kušková; hudba: Juraj Bolf; pedagogické vedenie: Peter Pavlac; garanti za DAB: Matúš Bachynec, Martina Mašlárová, Slavka Civáňová; garant za DF VŠMU: Juraj Letenay

     Účinkujú: Ivana Kubáčková, Branislav Matuščin, Daniela Kuffelová, Zuzana Moravcová, Andrej Remeník, Martin Nahálka, Otto Culka, Ján Cibula.

Viac o inscenácii prinášame TU

Späť

Zriaďovateľ

Hlavní partneri

Rýchly kontakt

+421 37 772 15 77-9

Divadlo Andreja Bagara v Nitre
Svätoplukovo námestie 4
950 53 Nitra

Spojte sa s nami