Začali sme pripravovať inscenáciu Nádej zomiera posledná

Začali sme pripravovať inscenáciu Nádej zomiera posledná

19. 10. 2021

Divadlo Andreja Bagara (DAB) v Nitre začalo s prípravou novej inscenácie Nádej zomiera posledná. Ide o adaptáciu poviedok maďarského autora Istvána Örkénya Minútové grotesky. Úsmevná hra s prvkami kabaretu a čierneho humoru hovorí o našej každodennosti, neúspechoch, absurdite života a vytrvalej viere, že raz bude lepšie.

DAB ponúkne hru, ktorá prináša do ťažkej doby odľahčenie a humor

Téma, ktorou sa inscenácia zaoberá je hľadanie odľahčenia, radosti a nadhľadu v dobe, ktorá nie je jednoduchá, ba priam až absurdná. Divadlo je vždy zrkadlom doby a aj my sme chceli reflektovať túto šialenú dobu a covidové roky. István Örkény má úžasný humor, dúfam, že sa nám ho podarí dostať aj do našej inscenácie,“ uviedol režisér hry a herec DAB Peter Oszlík.

DAB v inscenácii Nádej zomiera posledná prináša titul, ktorý ponúka kvalitný humor, ale nastoľuje aj otázky zmyslu existencie, vyrovnávania sa so životom, bytím i smrťou a nesie v sebe posolstvo, že na každú situáciu života sa je možné pozrieť z iného uhla pohľadu, a že zmierenie so stavom vecí je nevyhnutné na ceste k ľahkosti. „Örkényove poviedky sú veľmi silné, veľmi divadelné a teda aj divadelne atraktívne. Prišli nám veľmi úderné, trefné a pre dnešok naozaj aktuálne,“ skonštatoval Peter Oszlík.

Herci DAB v netradičných úlohách

            Vznik inscenácie Nádej zomiera posledná je podľa režiséra do istej miery reakciou na obdobie, kedy boli pre pandémiu zatvorené divadlá a herci nemohli hrať. Neľahké časy hercov DAB aktivizovali. Peter Oszlík sa ujal réžie a jeho hereckí kolegovia Andrej Remeník a Tomáš Turek, ktorí v hre aj účinkujú, vytvoria pre inscenáciu hudbu. „O režírovaní som uvažoval dlhšie. Robil som už réžie s mojimi konzervatoristami, no keby nebolo pandémie, keby sme normálne hrali a skúšali, tak by príležitosť režírovať aj v našom divadle asi tak skoro neprišla. Ale už sa mi nechcelo sedieť doma a začalo som to celé vnímať ako príležitosť. Mohli sme začať skúšať, spraviť nejakú iniciatívu a pomôcť v tejto ťažkej dobe aj divadlu. Myslím, že aj kolegovia sa tešia na to, že ideme niečo robiť. Za iných okolností by sme nemali čas na takýto experiment,“ povedal Peter Oszlík.

            Ako pripomenul, v inscenácii sa predstavia herci Kristína Turjanová, Martin Nahálka, Eva Pavlíková, Nikolett Dékány, Ivana Kubáčková, Andrej Remeník a Tomáš Turek. Dramaturgiu má na starosti Hana Launerová a scénu a kostýmy Andrea Madleňáková. „Som rád, že do toho išla s nami a pomáha nám nie len pri scéne, ale aj pri kostýmoch. Tie budú dobovo veľmi rôznofarebné, čím sa snažíme o istú nadčasovosť,“ doplnil Peter Oszlík.

Ďalšie informácie o inscenácie Nádej zomiera posledná nájdete TU

 

 

Späť

Zriaďovateľ

Hlavní partneri

Rýchly kontakt

+421 37 772 15 77-9

Divadlo Andreja Bagara v Nitre
Svätoplukovo námestie 4
950 53 Nitra

Spojte sa s nami