Príprava inscenácie Láska slečny Elliotovej napreduje, po skúškach cez internet hrajú herci s ochrannými štítmi

Príprava inscenácie Láska slečny Elliotovej napreduje, po skúškach cez internet hrajú herci s ochrannými štítmi

12. 5. 2020

Pandémia ochorenia COVID-19 výrazne zasiahla do fungovania Divadla Andreja Bagara (DAB) v Nitre i do prípravy najnovšej inscenácie. Hra s názvom Láska slečny Elliotovej od spisovateľky Jane Austinovej v réžii Ľubomíra Vajdičku mala byť poslednou premiérou v jubilejnej 70. sezóne DAB. Divadlo ju plánovalo uviesť koncom apríla, pandémia ochorenia COVID-19 však všetko zmenila. Prvé uvedenie hry preto muselo byť presunuté až na začiatok septembra.

Tvorivý tím inscenácie na jej príprave pracoval aj v čase, kedy muselo byť divadlo zatvorené. V prvej fáze prípravy využíval videohovory. Pri práci v priestore zasa herci skúšajú jednotlivé dialógy spoza ochranných štítov. „Najskôr som bol voči takémuto spôsobu práce skeptický, ale nakoniec to fungovalo dobre. Problém bol, len keď šlo o dialóg dvoch partnerov. Oni sa síce počuli, ale ten živý očný kontakt chýbal, pretože mali za partnera optiku a nie svojho kolegu. Čítacie skúšky, ideový rozbor diela a ďalšie základné veci sme však mohli vďaka videohovorom absolvovať,“ skonštatoval režisér Ľubomír Vajdička.

Umelecký šéf DAB Juraj Ďuriš pripomenul, že ide o historicky prvé divadelné skúšanie, pri ktorom sa musia dodržiavať prísne hygienické pravidlá. Aj napriek prekážkam však príprava inscenácie napreduje veľmi dobre. „Pán režisér si najskôr nevedel predstaviť ako to bude fungovať, ale potom to veľmi chválil. Dokázali hru veľmi dobre rozanalyzovať a prečítať a posunúť prípravu diela ďalej. Teraz sa začína skúšať v priestore a v ochranných štítoch, takže som veľmi zvedaví ako to bude pôsobiť,“ uviedol J. Ďuriš.

 

Na neobvyklý spôsob práce si museli privyknúť aj herci, ktorí museli zvládať nie len svoje úlohy, ale aj techniku. „My zo staršej generácie nie sme všetci zdatní v používaní technológií a ja patrím práve k tým menej zdatným. Ale vďaka našej dramaturgičke Magde Žiakovej som to po hodine zvládla a potom som sa veľmi tešila, že sme sa všetci videli a že sme si cez internet povedali aspoň základné veci. Teraz sme sa konečne stretli naživo, aj keď si zasa musíme zvykať na ochranné  štíty. Pod nimi znie hlas, akoby som rozprávala vo vedre, ale verím, že všetko pôjde dobre,“ povedala herečka DAB Eva Pavlíková.

 

Divadelnú adaptácia posledného románu Jane Austenovej s názvom Láska slečny Elliotovej plánuje DAB uviesť v prvej polovici septembra. Diváci sa už teraz môžu tešiť na historický príbeh plný citov, lásky a kvalitných dialógov. „Jane Austinová je známa spisovateľka, ktorá píše romány o osudoch žien, ktoré majú ambície a schopnosti na to, aby sa v živote dokázali realizovať. Bola obdivuhodná pozorovateľka prostredia aj postáv a písala skvelé texty, ktoré majú svojrázny ironický humor. Prirovnal by som ju k našej Timrave, aj keď je medzi nimi rozdiel jedného storočia. Autorka žila na prelome 18. a 19. storočia a tie reálie chceme zachovať aj v našej inscenácii,“ dodal Ľ. Vajdička.

Viac o pripravovanej inscenácii Láska slečny Elliotovej TU

Späť

Zriaďovateľ

Hlavní partneri

Rýchly kontakt

+421 37 772 15 77-9

Divadlo Andreja Bagara v Nitre
Svätoplukovo námestie 4
950 53 Nitra

Spojte sa s nami