Ekologická edu-hra vysvetlí deťom ako funguje les

Ekologická edu-hra vysvetlí deťom ako funguje les

30. 4. 2021

Divadlo Andreja Bagara (DAB) sa naplno pustilo do prípravy novej edukatívnej inscenácie s názvom Kým nastane ticho. Tvorcovia hry dúfajú, že po postupnom uvoľňovaní pandemických opatrení ju budú môcť uviesť pred obecenstvom. Uvedenie hry s ekologickou tematikou je súčasťou zelenej línie, ktorou sa DAB začalo uberať.

Inscenácia Kým nastane ticho je určená mladému divákovi a vychádza z ťažby dreva a následných protestov v Tichej a Kôprovej doline v roku 2007. Upozorňuje aj na súčasnú situáciu, predovšetkým na rozsiahlu ťažbu dreva a jej následky na viacerých územiach Slovenska. „To je jedna rovina. V tej druhej prinášame aj témy, kde napríklad prostredníctvom  fyzikálnych pokusov vysvetľujeme základné pojmy spojené s témou lesa, ako sú biodiverzita, wood wide web, lesné hospodárstvo, čo sú to holiny... Táto hra nadväzuje na náš zámer pripravovať v divadle edukatívne projekty pre mladých ľudí. Po Hoaxe je toto druhá vzdelávacia hra v poradí, v ktorej sme rozhodli venovať ekologickej téme, ktorá je veľmi aktuálna,“ uviedla autorka inscenácie a jej dramaturgička Slavka Civáňová.

Aj keď ide o edukatívnu hru určenú žiakom druhého stupňa základných škôl a stredoškolákom, jej tvorcovia nechcú mladých divákov iba poučovať. „Práve to bolo najtvrdším orieškom. Ako rozprávať edukatívne tak, aby to edukatívne nebolo, ako rozprávať didakticky, aby sme zároveň neboli didaktickí. S týmto sa snažíme popasovať a preto si opakujeme, že nehráme pre „detského“ diváka. Dnešné deti sú veľmi vnímavé a naozaj ich zaujímajú témy nie len ekologické, ale aj politické a spoločenské  a ja ich beriem ako rovnocenných partnerov pre komunikáciu,“ povedala režisérka inscenácie Iveta Ditte Jurčová.

Povedali o inscenácii

Andrej Remeník: Divadlo je fajn práve v tom, že vie ľudí priviesť k novým témam a rozšíriť im obzory. V našej inscenácii nechceme poučovať, snažíme sa túto tému spracovať výtvarnou umeleckou formou. Nechceme to robiť tak, že sa herec postaví na javisko a bude deti poúčať. Chceme, aby si tie myšlienky našiel mladý divák v inscenácii sám, aby to vyčítal z jej obrazov. Snažíme sa naštartovať jeho fantáziu, kreativitu, aby prenikol do umeleckej formy hry a bol schopný si jej myšlienky sám nájsť.

Nikolett Dékány: 

Určite som sa na skúškach dozvedela nové veci, takže som sa tejto téme veľmi potešila. Sama som ekologička a záleží mi na životnom prostredí. Snažím sa žiť tak, aby som vytvárala čo najmenej odpadu a som veľmi rada, že deťom o tejto téme niečo povieme. V dnešnej dobe to je veľmi dôležité.

 

Súčasťou inscenácie Kým nastane ticho sú aj viaceré pokusy. Skúste si spolu s jej tvorcami vytvoriť vlastný ekosystém.

Príprava edu-hry Kým nastane ticho odštartovalo založenie uzatvoreného ekosystému – mikrosveta, ktorý symbolicky prezentuje to, že príroda je úplne samostatne fungujúcim prirodzeným systémom, ktorý si bez zásahu človeka vystačí aj milióny rokov.

Ekosystém v uzatvorenej sklenenej fľaši je sebestačný kvôli tomu, že baktérie v zemine rozkladajú odumreté časti rastlín a navyše menia kyslík produkovaný rastlinami na oxid uhličitý, ktorý je následne spätne vstrebaný a využitý k rastu. Keďže ide o uzatvorený ekosystém, netreba mach, prípadne iné drobné rastlinky po prvom zaliatí ani viac polievať.

 

Na vytvorenie vlastného ekosytému potrebujeme:

5-litrový zaváraninový pohár s uzatvárateľným viečkom

2 hrste hrubšieho štrku

4 hrste jemnejšieho štrku

4 hrste zeminy

3 hrste čierneho uhlia

mach, prípadne iné drobné rastlinky

kamienok ako dekoráciu

voda na zaliatie

rozprašovač s vodou

Na dno pohára uložíme štrk, ktorý zalejeme vodou. Na to ukladáme vlhkú zeminu a na zeminu mach, korienkami dolu. Do zeminy môžeme zakoreniť aj drobné rastlinky, prípadne použiť ako dekoráciu kameň. Všetko zastriekame vodou z rozprašovača a pohár pevne zatvoríme viečkom. Pohár položíme na okno, aby mal dostatok slnečného svetla.

 

 

Späť

Zriaďovateľ

Hlavní partneri

Rýchly kontakt

+421 37 772 15 77-9

Divadlo Andreja Bagara v Nitre
Svätoplukovo námestie 4
950 53 Nitra

Spojte sa s nami