Divadlo Andreja Bagara zatiaľ pre divákov neotvoríme

Divadlo Andreja Bagara zatiaľ pre divákov neotvoríme

30. 4. 2021

Celá kultúrna obec dlho čakala na pravidlá, na základe ktorých bude možné otvoriť divadlá. Žiaľ, v rámci aktuálnych opatrení v kultúrnom semafore nie je pre väčšinu divadiel reálne spustiť plnú prevádzku a opäť hrať pre divákov, hoci by si divadelníci veľmi želali.

„Väčšina opatrení v kultúrnom semafore sa sústreďuje na divákov. Do divadla môžu prísť iba s platným testom na koronavírus, divadlo musí testy skontrolovať a zároveň evidovať mailové aj telefonické kontakty divákov.  Na hercov sa až tak nemyslí. Postarať sa o ich bezpečnosť, bez toho, aby to ovplyvnilo samotné predstavenie, je pri tom takmer nereálne,“ vysvetľuje riaditeľ DAB Jaroslav Dóczy.

Podľa najnovších výskumov zo zahraničia je pobyt  divákov v hľadisku, v rúškach a v dostatočných rozstupoch, pomerne bezpečný. Iná situácia je na javisku. Tam, pri hlasnom hovorenom slove, dynamických dialógoch, či speve, riziko prenosu koronavírusu z človeka na človeka výrazne rastie. „Je až o 90 percent vyššie ako riziko nákazy v hľadisku, medzi divákmi. Hrať v rúškach, alebo s tvárovými štítmi však nemá zmysel. To znamená, že v súčasnej situácii nevieme plne ochrániť účinkujúcich pred nákazou. Momentálne je jedinou cestou očkovanie,“ skonštatoval J. Dóczy.

Otváranie divadiel okrem toho komplikuje aj ekonomika. Zatvoriť sa dajú zo dňa na deň, ale ich otvorenie nie je také jednoduché. Po mimoriadne dlhej pandemickej pauze budú musieť prejsť prakticky všetky inscenácie v repertoári takzvanými oprašovacími skúškami. „V podstate sa budú musieť opätovne naskúšať. A to v situácii, kedy môžeme hrať pre obmedzený počet divákov, s množstvom pandemických povinností, ktoré treba zaplatiť. Z tohto nám vychádza, že v súčasnej situácii otvoriť divadlo pre divákov nedáva zmysel, hoci nám už všetkým veľmi chýbajú. Kultúra je oblasťou, ktorá v čase pandémie trpí najviac a aj my si želáme, aby toto obdobie čo najskôr skončilo,“ povedal J. Dóczy.

Ako pripomenul, divadlo aj napriek zložitej situácii stále pracuje. Už o niekoľko týždňov chce uviesť premiéru ekologickej edukatívnej hry Kým nastane ticho. V plnom prúde je aj príprava výpravného muzikálu Jozef a jeho zázračný farebný plášť, ktorý chce DAB uviesť v septembri.

 

Späť

Zriaďovateľ

Hlavní partneri

Rýchly kontakt

+421 37 772 15 77-9

Divadlo Andreja Bagara v Nitre
Svätoplukovo námestie 4
950 53 Nitra

Spojte sa s nami