Slávny muzikál Povala si budú môcť diváci pozrieť a vypočuť po prvýkrát v slovenskom jazyku

Slávny muzikál Povala si budú môcť diváci pozrieť a vypočuť po prvýkrát v slovenskom jazyku

2. 11. 2023

Nitra, 2. 11. 2023: Kultový maďarský muzikál, ktorý vo svojom domovskom divadle Vígszínház dosiahol viac ako tisíc repríz a videlo ho už viac ako milión divákov, budú môcť diváci Divadla Andreja Bagara (DAB) v Nitre vidieť po prvýkrát v slovenskom jazyku. Premiéru rodinného muzikálu Povala v réžii Matúša Bachynca uvedie DAB vo svojej Veľkej sále už 10. novembra.

          Muzikál bol napísaný v roku 1988 a okrem rozprávkového príbehu bol zároveň veľkou metaforou túžby po živote v slobodnej krajine. Vyrástli na ňom generácie divákov, ktorí dodnes na tento titul vodia do divadla svoje deti aj vnúčatá. Za muzikálom stoja traja známi tvorcovia – populárny hudobník Gábor Presser, ktorý pôsobil v legendárnych maďarských kapelách Omega a Locomotiv GT, skladateľ a dramatik Dusán Sztevanovity a spisovateľ a režisér Péter Horváth.

          V maďarskom prostredí sa muzikál Povala (A Padlás) stal doslova kultovým, o čom svedčí aj to, že sa s úspechom uvádza na repertoári Vígszínház v Budapešti už 35 rokov. „Veríme, že tento titul rovnako osloví aj slovenského diváka, ktorý sa doteraz s pôvodným maďarským naštudovaním nestretol. DAB ho po prvýkrát uvádza v slovenskom preklade Petra Kováča a v prebásnení Jána Štrassera,“ uviedla dramaturgička Martina Mašlárová.

          Povala prinesie vtipný príbeh o jednom vlámaní, o dvoch zaľúbencoch a štyroch duchoch hľadajúcich lepší svet, ktorý si obľúbili generácie divákov vo viacerých krajinách Európy. Duchovia zabudnutých rozprávkových postáv už stáročia hľadajú tú správnu povalu, kde sa majú stretnúť s Prievozníkom, aby ich odviedol na planétu večne živých. Prievozník však zatúži stať sa aspoň na chvíľu človekom a prevtelí sa do nebezpečného gangstra Barabáša, čo rozpúta kolotoč neuveriteľných a dobrodružných udalostí.

          DAB uvádza rozprávkový muzikál ako rodinné predstavenie, ktoré dokáže osloviť nie len detského, ale aj dospelého diváka. „Ponúka prakticky všetko, čo deti majú v príbehoch radi – duchov, gangstrov, robota, rozprávkové postavy, vynálezcu, dobrú a vtipnú babičku, smiešnych detektívov a tiež zaľúbencov. Muzikál Povala prináša dobrodružstvo, vtip, napätie, tajomstvo, ale hlavne, čo je dôležité, šťastný koniec. Je o hľadaní dobra v našom svete a v každom z nás,“ zdôraznila dramaturgička Slavka Civáňová. Ako doplnila, dospelých divákov zasa môže osloviť nadhľad, humor a tiež ľudská, dojímavá línia príbehu a myšlienka, že niekde existuje svet spomienok, kam odchádzajú všetci naši blízki a kde zostávajú navždy živí.

          Podľa režiséra Matúša Bachynca je veľkým lákadlom pre divákov aj hudba Gábora Pressera. DAB uvádza muzikál Povala so živými sólovými spevmi a v novom orchestrálnom aranžmáne, ktorý Gábor Presser pripravil pri príležitosti 25. výročia uvedenia muzikálu vo Vígszínház v Budapešti. „Diváci sa môžu tešiť na skvelý hudobný zážitok vďaka orchestrálnej úprave pôvodnej hudobnej nahrávky z roku 1988. Hudobné naštudovanie v Nitre pripravujú člen umeleckého súboru DAB, herec a hudobník Ján Cibula a hlasová pedagogička Eva Banči,“ pripomenul režisér Matúš Bachynec.

          Okrem výnimočného príbehu a hudby môže divákov zaujať aj veľkolepá výprava muzikálu Povala. Scénu tvorí veľká povala so strechou, nad ktorou žiari hviezdna obloha. Súčasťou scénografie sú aj viaceré efekty, ktoré vytvárajú dojem demolácie povaly, sneženie či zlaňovanie herca. „Detskému divákovi sa určite zapáči superpočítač Robinson, ktorý je jednou z postáv inscenácie. Okrem toho, že rozpráva, prináša aj viacero vizuálnych a zvukových efektov,“ priblížili tvorcovia. Autorkou scény je scénická výtvarníčka Barbora Šajgalíková a autorom superpočítača Robinsona scénograf Ján Ptačin, ktorý zároveň vytvára do inscenácie aj projekcie a svetelný dizajn. Česká kostýmová výtvarníčka Markéta Sládečková v kostýmoch pracuje s výraznou farebnosťou, ktorú kombinuje s dobovými prvkami a rozprávkovými motívmi. Výrazne vizuálne štylizovala najmä kostýmy postáv duchov – Lampáša, Ozembucha, Princa a Chlapca, tak aby v použitých tónoch bielej farby podčiarkla ich rozprávkové charaktery.

V muzikáli účinkujú: Marián Viskup, Nikolett Dékány/Anna Magdaléna Hroboňová, posl. VŠMU, Eva Pavlíková, Juraj Ďuriš, Ján Cibula, Andrea Sabová, Andrej Remeník, Branislav Matuščin, Martin Nahálka, Peter Oszlík, Tomáš Stopa a Martin Maďar, posl. Súkromného konzervatória Nitra /  Daniel Hlavatý a.h.

-dab-

Späť

Zriaďovateľ

Hlavní partneri

Rýchly kontakt

+421 37 772 15 77-9

Divadlo Andreja Bagara v Nitre
Svätoplukovo námestie 4
950 53 Nitra

Spojte sa s nami