Pomlčka ponúkne česko-slovenský príbeh o rozdelení aj o nezmyselnosti hraníc

Pomlčka ponúkne česko-slovenský príbeh o rozdelení aj o nezmyselnosti hraníc

26. 9. 2023

Prvou premiérou v novej divadelnej sezóne 2023/2024 bude v Divadle Andreja Bagara (DAB) inscenácia POMLČKA. V réžii Ivety Ditte Jurčovej vzniká v koprodukcii DAB a Horáckého divadla Jihlava pri príležitosti 30. výročia rozpadu Československa. Príprava inscenácie sa začala v jihlavskom divadle, neskôr sa tvorivý tím presťahoval do Nitry a skúšky pokračujú v DAB. Premiéra inscenácie je naplánovaná na 20. októbra v Štúdiu DAB.

Inscenácia POMLČKA je príbehom o rozdelení, o rozhodnutí z pozície moci, o bytostnom nezmierení sa s týmto rozhodnutím, o požiari v jednej duši a v jednej záhrade, o puknutom srdci a nezmyselnosti hraníc. „Dvaja iluzionisti, kabaretiéri či terapeuti nás v priestore pripomínajúcom televíznu show alebo neurónovú sieť ľudského mozgu privedú do stavu hypnózy. Prebudia našu kolektívnu československú pamäť, z ktorej sa vynárajú spomienky, krivdy či výčitky, ale aj vízie a výzvy do budúcnosti,“ hovoria o inscenácii jej tvorcovia.

Československé vtipy a hity, boje o pomlčku, slovenské medvede a české rybníky, slovenské televízne pondelky a české komédie. Rozhovory, citácie z novín, odborných publikácií a reportáží zaznamenávajú malé dejiny jednotlivcov a rodín na pozadí historických udalostí, dokumentujú rozdelenie Československa z pohľadu obyčajných ľudí. „Skúmajú postoje a názory a konfrontujú vzájomné malicherné spory o tom kto z nás je racionálnejší a kto zasnívanejší, kto temperamentnejší a kto poriadkumilovnejší, kto ukecanejší a kto ľahostajnejší, kto je starší a kto mladší brat,“ dopĺňajú tvorcovia.

Inscenácia POMLČKA je súčasťou divadelnej sezóny 2023/2024 v DAB v Nitre. S ústrednou témou BLIŽŠIE OD NÁS sa zameriava na tituly, témy a osobnosti z okolitých krajín – našich susedov, s ktorými máme k sebe veľmi blízko. Spája nás v rôznej miere jazyková príbuznosť, spoločná história a geopolitický vývoj, kultúrne prepojenia, významné osobnosti, tradície, spoločné mentálne východiská aj hodnotová orientácia. V mnohých ohľadoch sa však navzájom nepoznáme.

Späť

Zriaďovateľ

Hlavní partneri

Rýchly kontakt

+421 37 772 15 77-9

Divadlo Andreja Bagara v Nitre
Svätoplukovo námestie 4
950 53 Nitra

Spojte sa s nami