Inscenácia Pomlčka má svoju českú premiéru v Horáckom divadle Jihlava

Inscenácia Pomlčka má svoju českú premiéru v Horáckom divadle Jihlava

3. 11. 2023

Koprodukčná inscenácia Pomlčka má po slovenskej premiére (20. 10. 2023) v Divadle Andreja Bagara (DAB) v Nitre aj svoju českú premiéru. V Horáckom divadle Jihlava ju po prvýkrát uvedú v sobotu 4. novembra.

V posledných dňoch prebiehali v jihlavskom divadle posledné technické skúšky a generálky na Malej scéne Horáckeho divadla. „Tá má o niečo komornejšie prostredie a sálu s menším počtom divákov ako nitrianske Štúdio DAB. Inscenácia bude po jihlavskej premiére na repertoári oboch divadiel a v každom z divadiel bude mať svoj vlastný technický štáb, ktorý bude inscenáciu zabezpečovať. Na jednotlivé reprízy tak už budú cestovať iba herci,“ vysvetlila dramaturgička inscenácie Slavka Civáňová.

Scénická esej o rozdelení Pomlčka v réžii Ivety Ditte Jurčovej vznikla v koprodukcii DAB a Horáckeho divadla Jihlava pri príležitosti 30. výročia rozpadu Československa. Autorská hra vznikla na základe výskumu a je príbehom o rozdelení, o rozhodnutí z pozície moci, o bytostnom nezmierení sa s týmto rozhodnutím i o nezmyselnosti hraníc. „Dvaja iluzionisti, kabaretiéri či terapeuti nás v priestore pripomínajúcom televíznu show alebo neurónovú sieť ľudského mozgu privedú do stavu hypnózy. Prebudia našu kolektívnu československú pamäť, z ktorej sa vynárajú spomienky, krivdy či výčitky, ale aj vízie a výzvy do budúcnosti,“ hovoria o inscenácii jej tvorcovia. V slede spomienok v inscenácii je jednou z ústredných línií málo známy príbeh Jozefa Aszmongyiho, Slováka s maďarskými koreňmi, ktorý žil v obci Hasina na Nymbursku a 16. septembra 1992 sa upálil na protest proti rozdeleniu Československa. Tvorcovia zároveň mali ambíciu dať historické udalosti do kontextu s pohľadom mladej súčasnej generácie, ktorá kriticky hodnotí dnešný stav spoločnosti a to kam sme sa posunuli za posledných 30 rokov a neprežíva nostalgiu za spoločným štátom.

Viac o inscenácii tu: https://www.dab.sk/inscenace/299-pomlcka

 

Späť

Zriaďovateľ

Hlavní partneri

Rýchly kontakt

+421 37 772 15 77-9

Divadlo Andreja Bagara v Nitre
Svätoplukovo námestie 4
950 53 Nitra

Spojte sa s nami