Divadlo Andreja Bagara v Nitre začalo s prípravou ukrajinskej inscenácie Scény z rodinného života

Divadlo Andreja Bagara v Nitre začalo s prípravou ukrajinskej inscenácie  Scény z rodinného života

25. 1. 2024

Prvou čítacou skúškou začalo Divadlo Andreja Bagara (DAB) v Nitre s prípravou súčasnej ukrajinskej hry Scény z rodinného života, ktorú uvedie v slovenskej premiére. Hra rozpráva príbeh rodiny, ktorej vzťahy ovplyvní vojna. Samotná hra však nie je o vojne, ale medziľudských vzťahoch a o tom ako priama skúsenosť z vojny ovplyvní jednotlivca a jeho najbližšie okolie.

Autorka hry Anna Jablonská ako 29-ročná tragicky zahynula v roku 2011 pri teroristickom útoku na letisku Domodedovo v Moskve a napriek svojmu nízkemu veku bola považovaná za mimoriadny talent a jeden z najvýraznejších hlasov svojej generácie. Režisérom inscenácie Scény z rodinného života je Pavel Gatilov, mladý talent ukrajinskej réžie, absolvent Kyjevskej národnej univerzity divadla, filmu a televízie IK Karpenko-Karyi a vyššieho kurzu réžie pod vedením Borisa Jukhananova v Elektrotheatre Stanislavsky. Ako režisér spolupracoval s divadlami v Charkove, Odesse, Dnepropetrovsku a Nikolejeve. V súčasnosti pre politickú situáciu nemôže pokračovať v tvorbe na Ukrajine, žije v Bulharsku a pracuje v Štátnom činohernom divadle „Adriana Budevska“ v Burgase. Súčasťou inscenačného tímu je aj dlhoročná spolupracovníčka Pavla Gatilova, ukrajinská kostýmová výtvarníčka Elena Rykusová.

Hra o vzťahoch, ktorej nechýba humor a ľudskosť Príbeh upriamuje pozornosť na rodinu Iriny, jej syna Váňu a muža Nikolaja, ktorý sa po piatich rokoch vracia z vojny a pokúša sa adaptovať na život v mieri. Celú situáciu komplikuje Váňov učiteľ biológie Sergej, ktorý si začal s Irinou vzťah a chce zabojovať o jej lásku. Tento vzťahový trojuholník prináša v hre skvelé napätie a humor. Postavy ovládané svojimi túžbami sú nám blízke a povedomé a ich predobrazy poznáme zo skutočného života. Všetky zápasia medzi svojimi snami a realitou a autorka aj tie najzúfalejšie situácie napĺňa humorom a nádejou, uviedla dramaturgička inscenácie Slavka Civáňová. Hra prináša realistické obrazy, v ktorých sa drsné mieša s krehkým, komické s tragickým a napätie s humorom, ktorý aj v tých najťaživejších situáciách prináša smiech a uvoľnenie, doplnila Civáňová.
Dôležitý nadhľad, skúsenosť staršej generácie, ale najmä komiku prinášajú do hry postavy Irininých susedov – Deda Andreja a veterinárnej zdravotníčky Nadi, ktoré stvárnia hosťujúci herec, mladší brat dlhoročného nitrianskeho režiséra Jozefa Bednárika, Vít Bednárik a dlhoročná členka umeleckého súboru DAB Gabriela Dolná. Hoci hra spracúva traumatizujúci tému vojny, podľa režiséra Pavla Gatikova jej nechýba humor a ľudský rozmer. Tomuto zámeru tvorcov je podriadená aj scénografia, kostýmy a ďalšie zložky inscenácie. „Využívame štylizáciu a estetiku, ktoré podporujú psychologizáciu postáv. Minimalistická scéna scénografky Laury Štorcelovej pracuje s motívom sídliska a panelového domu, do ktorého zasadzuje konkrétne, skôr znakové prvky scény a vytvára priestor pre videoart. Minimalistická scéna poskytuje zároveň možnosť vyniknúť výrazným a štylizovaným kostýmom Eleny Rykusovej, upresnil režisér Pavel Gatilov.

Inscenácia Scény z rodinného života bude mať premiéru 15. a 16. marca 2024 v Štúdiu Divadla Andreja Bagara v Nitre.
-dab-

Späť

Zriaďovateľ

Hlavní partneri

Rýchly kontakt

+421 37 772 15 77-9

Divadlo Andreja Bagara v Nitre
Svätoplukovo námestie 4
950 53 Nitra

Spojte sa s nami