DAB pripravuje kultový maďarský muzikál Povala

DAB pripravuje kultový maďarský muzikál Povala

27. 9. 2023

Divadlo Andreja Bagara (DAB v Nitre) začalo čítacími skúškami prípravu maďarského kultového rozprávkového muzikálu Povala, ktorý bude v réžii Matúša Bachynca po prvýkrát uvedený v slovenskom preklade (Peter Kováč) a prebásnení (Ján Štrasser). Nové rodinné predstavenie prinesie vtipný príbeh o jednom vlámaní, dvoch zaľúbencoch a štyroch duchoch hľadajúcich lepší svet, ktorý si obľúbili už celé generácie divákov a diváčok.

Povala rozpovie príbeh štyroch duchov zabudnutých rozprávkových postáv. Už stáročia hľadajú tú správnu povalu, kde sa majú stretnúť s Prievozníkom, aby ich odviedol na planétu večne živých. Prievozník však zatúži stať sa aspoň na chvíľu človekom a prevtelí sa do nebezpečného gangstra Barabáša, čo rozpúta kolotoč neuveriteľných a dobrodružných udalostí. „V túžbe odletieť na hviezdu večnej krásy však rozprávkových duchov nič nezastaví. Ani smiešne nechápaví vyšetrovatelia, ani zákerný domovník,“ povedala o inscenácii dramaturgička Martina Mašlárová.

DAB svojim divákom pravidelne ponúka muzikály určené všetkým generáciám. Výnimkou nie je ani pripravovaná Povala. Tvorcovia veria, že dospelých divákov osloví nadhľad, humor a tiež dojímavá ľudská línia príbehu – myšlienka, že niekde existuje svet spomienok, kam po smrti odchádzajú všetci naši blízki a kde zostávajú navždy živí. „Veľkým lákadlom pre divákov bude tiež hudba známeho maďarského hudobníka Gábora Pressera a veríme, že tak ako v Maďarsku, sa aj u nás z mnohých piesní stanú divácky obľúbené hity. Pre našu inscenáciu sme vybrali nahrávku symfonického orchestra. Miestami má človek pocit, akoby počúval filmovú hudbu z dielne Disney,“ uviedol umelecký šéf divadla a zároveň režisér inscenácie Matúš Bachynec.

Inscenácia zároveň ponúka všetko, čo miluje detský divák. Sú v nej rozprávkové postavy, duchovia, gangstri, superpočítač, vynálezca, dobrá a zábavná babička, smiešni detektívi aj zaľúbenci. „Muzikál Povala prináša dobrodružstvo, vtip, napätie, tajomstvo, ale hlavne, čo je dôležité, šťastný koniec. Je o hľadaní dobra v našom svete a v každom z nás,“ doplnila dramaturgička Slavka Civáňová. Hoci podľa podtitulu je hra určená vekovej kategórii 9 – 99 rokov, našu inscenáciu si užijú aj menšie deti, ktoré nepochybne očaria postavičky príbehu, ich piesne a aj divadelná mágia. 

V krajine svojho pôvodu je muzikál Povala mimoriadne obľúbený a prívlastok kultový má určite právom. Dôkazom je aj to, že sa s úspechom uvádza na repertoári Vígszínház v Budapešti už 35 rokov, dosiahol viac ako 1000 repríz a viac ako 1 000 000 predaných vstupeniek. „Veríme, že tento titul rovnako osloví aj slovenského diváka, ktorý sa doteraz s pôvodným maďarským naštudovaním nestretol,“ dodal Matúš Bachynec.

V muzikáli účinkujú: Marián Viskup, Nikolett Dékány/Anna Magdaléna Hroboňová, posl. VŠMU, Eva Pavlíková, Juraj Ďuriš, Ján Cibula, Andrea Sabová, Andrej Remeník, Branislav Matuščin, Martin Nahálka, Peter Oszlík, Tomáš Stopa a ďalší.

Premiéra inscenácie je naplánovaná na 10. novembra 2023 vo Veľkej sále DAB.
 

Späť

Zriaďovateľ

Hlavní partneri

Rýchly kontakt

+421 37 772 15 77-9

Divadlo Andreja Bagara v Nitre
Svätoplukovo námestie 4
950 53 Nitra

Spojte sa s nami