DAB pripravuje k inscenácii Pomlčka aj unikátnu výstavu dobových reportážnych fotografií

DAB pripravuje k inscenácii Pomlčka aj unikátnu výstavu dobových reportážnych fotografií

10. 10. 2023

Divadlo Andreja Bagara (DAB) v Nitre v piatok 20. októbra uvedie premiéru inscenácie Pomlčka. V réžii Ivety Ditte Jurčovej vzniká v koprodukcii DAB a Horáckého divadla Jihlava. Rozpráva príbeh o rozdelení Československa pred 30 rokmi.

DAB k uvedeniu inscenácie pripravilo výstavu dobových reportážnych fotografií s názvom Ako sa delilo Česko-Slovensko. Sprístupnená bude vo foyer Štúdia DAB 19. októbra, v deň predpremiéry inscenácie Pomlčka. Pozostávať bude z viac ako dvadsiatky panelov a z desiatok reportážnych fotografií Tlačovej agentúry Slovenskej republiky (TASR). Prístupná bude pre divákov DAB v čase konania predstavení.

Výstava dokumentuje udalosti z rokov 1990 až 1993, ktoré viedli k rozdeleniu Československa i udalosti bezprostredne po vzniku samostatnej Slovenskej a Českej republiky. „Fotografie zachytávajú notoricky známe skutočnosti ako napríklad rokovanie pod platanom v záhrade vily Tugendhat, pálenie vatier zvrchovanosti či hádzanie vajíčok na tribúnu počas mítingu s Václavom Havlom v Bratislave,“ uviedla autorka výstavy a dramaturgička hry Pomlčka Slavka Civáňová.

Ako pripomenula, niektoré udalosti, ktoré zachytáva inscenácia v autentickom materiáli zozbieranom v rámci výskumu, si budú môcť diváci pozrieť aj na autentických dobových fotografiách na výstave. „Fotografie na výstavu sme vyberali z archívu TASR. Snažili sme sa, aby zachytávali a reflektovali aj autentické udalosti a spomienky, ktoré sa nachádzajú aj v samotnej inscenácii Pomlčka ako napríklad silvestrovská noc a vítanie Nového roka 1993 v Prahe i v Bratislave a ďalšie, ktoré sú zachytené v našej hre a súčasne aj zdokumentované na vystavených dobových fotkách,“ doplnila Slavka Civáňová.

-dab-

 

 

Späť

Zriaďovateľ

Hlavní partneri

Rýchly kontakt

+421 37 772 15 77-9

Divadlo Andreja Bagara v Nitre
Svätoplukovo námestie 4
950 53 Nitra

Spojte sa s nami