Prehliadka Made in Czechoslovakia prinesie úspešné predstavenia slovenských a českých divadiel

Prehliadka Made in Czechoslovakia prinesie úspešné predstavenia slovenských a českých divadiel

18. 4. 2019

V Divadle Andreja Bagara (DAB) v Nitre sa už o pár dní začne druhý ročník divadelnej prehliadky Made in Czechoslovakia. Milovníci divadla sa tak môžu opäť tešiť na skvelé inscenácie slovenských i českých divadiel, ktoré môžu uvidieť v dňoch 24. až 27. apríla 2019.

Podľa slov riaditeľa DAB Jaroslava Dóczyho chcú organizátori prehliadky nadviazať na niekdajšiu Májovú divadelnú Nitru, ktorá sa pôvodne konala ešte v starej budove DAB. „Vtedy do Nitry chodili divadlá z celého Československa. Hercov známych z televízie a filmu bolo vidieť v uliciach mesta, diváci ich mohli naživo vidieť aj na javisku a bola to naozaj taká veľká udalosť,“ spomína J. Dóczy.

Prehliadka Made in Czechoslovakia chce nadviazať na túto tradíciu. Po úspešnom vlaňajšom prvom ročníku sa tak milovníci divadla môžu opäť tešiť na skvelé predstavenia. „Prinášame do Nitry zaujímavé tituly ako takú odmenu pre divákov nášho divadla. Sú to tie najatraktívnejšie inscenácie v jednotlivých divadlách. Ich repertoár a ponuku sleduje naša dramaturgia a po dohode s jednotlivými scénami prinášame to najzaujímavejšie až k našim divákom, ktorí si budú môcť pozrieť tie najzaujímavejšie a divácky najatraktívnejšie tituly zo slovenských a českých divadiel priamo v našom divadle,“ povedal J. Dóczy.

Tento  rok sa na prehliadke Made in Czechoslovakia predstaví nitrianskemu publiku Divadlo Astorka Korzo '90, Divadlo Jána Palárika v Trnave, Studio Ypsilon z Prahy a Horácke divadlo Jihlava.

Ako prvé sa 24. apríla predstaví Horácke divadlo Jihlava s divadelnou adaptáciou slávneho filmu Šakalí léta. „Česká muzikálová legenda z roku 1993 podľa poviedky Petra Šabacha, s hudbou Ivana Hlasanenechá nikoho chladným. Je to veľký príbeh s výbornou hudbou a známymi hitmi,“ hovoria o hre jej tvorcovia.

Divadlo Jána Palárika v Trnave príde do Nitry 25. apríla s inscenáciou Rodinný parlament. Hra vyrozpráva príbeh o tom, čo sa stane, keď sa princípy parlamentnej demokracie aplikujú na bežnú rodinu a či je možné, aby rodina fungovala ako štát. V slede vtipných scén budú diváci sledovať rodinu, ktorá sa aj napriek dobrému úmyslu zrazu ocitne vo víre volebných machinácií a kupovania hlasov.

Studio Ypsilon z Prahy sa predstaví 26. apríla s inscenáciou Ľubomíra Feldeka Utíkejte slečno Nituš! Komédia pod vedením nitrianskeho režiséra Petra Oravca je plná prevlekov a zámen postáv. Nesie sa v duchu hravosti, hudobnosti a nespútanej dobrej zábavy. Túto kultovú inscenáciu uviedlo v 80. rokoch minulého storočia s veľkým úspechom aj Divadlo Andreja Bagara v Nitre.

Posledný deň prehliadky Made in Czechoslovakia bude 27. apríla patriť Divadlu Astorka Korzo '90 a jeho hre Kontajner Paríž. Komédia rozpráva príbeh o hľadaní strateného kontajneru v európskych metropolách, pri ktorom sa hlavný hrdina dostane do kontaktu so samými zvláštnymi ľuďmi. V réžii Mariána Amslera sa predstavia známi slovenskí herciJuraj Kemka, Rebeka Poláková, Marián Miezga, Zuzana Porubjaková, Róbert Jakab, Zuzana Konečná, Pavol Šimun a Lukáš Latinák.

 

-dab-

 

Späť

Zriaďovateľ

Hlavní partneri

Rýchly kontakt

+421 37 772 15 77-9

Divadlo Andreja Bagara v Nitre
Svätoplukovo námestie 4
950 53 Nitra

Spojte sa s nami