Divadlo Andreja Bagara v Nitre pre pandemické opatrenia muselo zrušiť predstavenia, pre svojich divákov bude pripravovať online program

Divadlo Andreja Bagara v Nitre pre pandemické opatrenia muselo zrušiť predstavenia, pre svojich divákov bude pripravovať online program

15. 10. 2020

Divadlo Andreja Bagara (DAB) v Nitre bolo od štvrtka 15. októbra nútené zrušiť plánované verejné predstavenia. Dôvodom sú epidemiologické opatrenia, ktoré boli prijaté proti šíreniu koronavírusu. „Je pravdepodobné, že pre divákov v najbližších týždňoch a možno aj mesiacoch nebudeme môcť hrať,“ uviedol riaditeľ DAB Jaroslav Dóczy.

Pandemické opatrenia však momentálne nezatvorili budovu divadla, v DAB sa preto naplno pracuje ďalej. Od pondelka 12. októbra sa začalo s prípravou komédie Vlastníci. Jej premiéra bola pôvodne naplánovaná na 13. novembra. Zatiaľ je predpoklad, že bude presunutá na január. Okrem toho sa pripravujú aj konkurzy na tanečníkov a postavy do pripravovaného výpravného muzikálu Jozef a jeho zázračný farebný plášť, ktorý chce DAB uviesť v septembri 2021.

Divadlo chce aj počas druhej vlny pandémie vynahradiť divákom zrušené predstavenia. Preto už začalo s postupnou prípravou online programu, ktorý bude ponúkať na internete. „Budeme vyrábať produkty, ktoré sú na takýto formát vhodné. Pôjde o rôzne zábavné a vzdelávacie aktivity. Podávame pomocnú ruku aj školám. Práve online priestor chceme využiť na doplnkové vzdelávanie. Pôjde napríklad o lektorské úvody k inscenáciám, ktoré máme v repertoári, rôzne rozbory a podobne,“ povedal J. Dóczy.

DAB už počas prvej vlny pandémie ochorenia COVID-19 vytvorilo mimoriadne bohatý  online program s názvom Spolu VYHRÁME. Obsahoval množstvo rôznych relácií, ktoré si diváci mohli pozrieť na youtube kanáli DAB a na sociálnych sieťach. Okrem čítania rozprávok a básničiek to boli Divadelné pondelky s komédiami DAB, zaujímavosti Zo zákulisia DAB, seriál, Keď herci (ne)hrajú, projekt divadlosrd.com, Zábavný divadelný kvíz, Divadelný slovník, či magazín Divadelná HIstory. Viaceré internetové relácie bude divadlo pripravovať aj teraz. Inscenácie však zatiaľ prenášať na internet neplánuje. „Nepredpokladáme, že by sme mali streamovať divadelné predstavenia, pretože náklady sú vyššie ako pri bežnej prevádzke, na čo nemáme zdroje,“ uviedol J. Dóczy.

DAB bude podľa slov jeho riaditeľa naplno pracovať aj napriek tomu, že zrušené predstavenia a nulové tržby mimoriadne negatívne zasiahli do hospodárenia divadla. „V januári sme mali nastavený tento rok tak, že mal byť rekordný, čo sa týka pestrosti repertoáru, návštevnosti a tržieb. Žiaľ, už teraz môžeme konštatovať, že bude rekordný, ale v tom opačnom a negatívnom zmysle. Tak ako všetky organizácie, ktoré postihla koronakríza, aj my dennodenne riešime, ako hospodáriť so zníženými príjmami a ako čo najlepšie a najefektívnejšie pracovať s prostriedkami, ktoré máme,“  doplnil J. Dóczy.

Späť

Zriaďovateľ

Hlavní partneri

Rýchly kontakt

+421 37 772 15 77-9

Divadlo Andreja Bagara v Nitre
Svätoplukovo námestie 4
950 53 Nitra

Spojte sa s nami