Blíži sa premiéra inscenácie Dom

Blíži sa premiéra inscenácie Dom

24. 2. 2020

Divadlo Andreja Bagara (DAB) v Nitre finišuje s prípravou inscenácie Dom. Ide o nový text autorky Anny Saavedra, ktorý vznikol na motívy Lorcovej drámy Dom Bernardy Alby (1936).  DAB ho uvádza pri príležitosti 70. výročia svojho založenia. Divadlo sa rozhodlo priniesť na repertoár túto hru po viac ako štyroch desaťročiach od uvedenia prvej premiéry slávnej inscenácie Jozefa Bednárika v roku 1979, kde rolu Bernardy Alby stvárnila Žofia Martišová. Tentoraz sa herečka predstaví v role Márie Jozefy – matky Bernardy Alby.

Podľa tvorcov nepôjde o snahu rekonštruovať Bednárikovu inscenáciu, ale o nový prepis tejto hry, ktorý pripravila Anna Saavedra, česká autorka, ktorej texty už režisér hry Marián Amsler inscenoval. Premiéra hry je naplánovaná na 6. marca 2020 v Štúdiu DAB. Predstavia sa v nej Daniela Kuffelová, Žofia Martišová, Lenka Barilíková, Andrea Sabová, Barbora Andrešičová, Nikolett Dékány, Eva Pavlíková, Peter Oszlík a Tomáš Stopa.

V hre Dom Bernardy Alby opisuje Lorca tyraniu Bernardy, čerstvej vdovy bohatého muža a matky piatich dcér. Prikáže držať smútok podľa tradície osem rokov a uväzní dcéry v dome. Hostí neprijíma. Svoje dcéry izoluje od okolitého sveta. „Samozrejme, keď sú mladé dievčatá zatvorené v dome, začnú sa v nich búriť rôzne vášne a emócie a o tom je táto hra. My sme ešte do nej pripísali postavu Federica Garcia Lorcu, autora inscenácie, ktorý nás bude sprevádzať dejom, bude taký jeho komentátor a zároveň sa niečo dozvieme o jeho osudoch, keď bol v roku 1936 popravený fašistami, falangistami, ktorý pripravili v Španielsku revolúciu,“ povedal o inscenácii jej režisér Marián Amsler.

Pôvodná inscenácia Dom Bernardy Alby, ktorú v roku 1979 naštudoval Jozef Bednárik, bola mimoriadne úspešná a slávna. Tvorcovia inscenácie Dom zvolili iný koncept ako J. Bednárik pred 40 rokmi. „Témy sú podobné, ale to spracovanie bude veľmi odlišné. My sa k hre snažíme pristupovať s úplne inou poetikou. Bednárikova inscenácia bola viac menej realistická, snažil sa v nej otvárať témy, ktoré súviseli s danou dobou a jej atmosférou. My k téme inscenácie pristupujem skôr poeticky, vizuálne, obrazovo, čiže nejdeme po úplne realistickej línii, ale hľadáme v tom skôr také surrealistické obrazy a Lorcov metaforický cit pre vizuálno. Lorca bol veľký priateľ Dalího, Buňuela a celej tejto surrealistickej skupiny, čiže pristupujeme k tomu skôr tak obrazovo, metaforicky a snažíme sa vytvoriť hudobno-pohybovú javiskovú báseň,“ vysvetlil M. Amsler.

Scéna bude podľa tvorcov jednoduchá. Bude znázorňovať priestor domu, v ktorom sú  ženy uzatvorené pred okolitým svetom. Kostýmy budú historizujúce, dobovo zaujímavé, pričom každá herečka bude mať unikátny kostým. „Diváci v inscenácii uvidia celý dámsky herecký súbor DAB. Sú to veľmi silné postavy, každá jedna je zvláštna, veľmi zaujímavá. Dúfam, že sa nám podarí vytvoriť súhru silného ženského elementu. Bude to dramatická inscenácia, ale zároveň bude  aj veľmi múzická s množstvom pohybových situácií,“ uviedol M. Amsler.

Povedali o inscenácii Dom

Daniela Kuffelová, predstaviteľka Bernardy Alby

  • Bernarda Alba je veľmi dominantná žena, matka, tyranka, ktorá ovláda celé svoje okolie. Je záhadou, prečo je taká, ale o tom je aj to predstavenie, aby sa ľudia nad tým zamysleli. Celý podtext tejto inscenácie je okrem toho aj o andalúzskej sexualite, je to aj o tom ako je šesť žien zatvorených v jednom dome po smrti otca, je to o živote i odkrývaní charakteru postáv vo vyhrotených životných situáciách.
  • Toto predstavenie by si ľudia nemali dávať do súvislosti s tým, čo bolo v Bednárikovej inscenácii pred 40 rokmi. Je to celkom nová adaptácia, úplne nový pohľad na veci, už len tým, že nám tam vstupuje do deja sám autor Federico Garcia Lorca. Je veľmi zaujímavé vidieť to jeho očami a zároveň sa tam odvíja aj jeho životopis a posledné obdobie jeho života, kedy vznikala aj táto inscenácia, ktorej uvedenie už on nemohol vidieť. My by sme mu ju aj takýmto spôsobom chceli venovať.

Eva Pavlíková, predstaviteľka slúžky Poncie

  • Vďaka Lorcovi som v Divadle Andreja Bagara. Inscenáciu Dom Bernardy Alby som videla v roku 1981 a tak ma to chytilo za srdce a divadelnú dušu, že som chcel nastúpiť práve do nitrianskeho divadla. Potom som v roku 1996 hrala v Lorcovej Plánke a opäť to bolo predstavenie, s ktorým sme mali veľký úspech. Teraz sa s Lorcom stretávam po tretíkrát v postave Poncii. Som veľká fanúšička surrealizmu, Dalího, Luisa Buňuela a celej tejto skupiny, ktorá bola veľmi úzko spätá s Lorcom. Veľmi sa teším, že robím toto predstavenie, pretože si myslím že tá téma je veľmi aktuálna. Ttak ako v roku 1936, tak žiaľ aj dnes sú ľudia nepoučiteľní. Nárast fašizmu, nacizmu a týchto všelijakých izmov je opäť taký aktuálny, že si myslím, že na to treba na každom kroku upozorňovať.

 

Viac o inscenácii: https://www.dab.sk/inscenace/198-dom

Späť

Zriaďovateľ

Hlavní partneri

Rýchly kontakt

+421 37 772 15 77-9

Divadlo Andreja Bagara v Nitre
Svätoplukovo námestie 4
950 53 Nitra

Spojte sa s nami