V rámci projektu Otvorené divadlo DAB pripravilo v uplynulej sezóne množstvo sprievodných podujatí pre verejnosť i školy

V rámci projektu Otvorené divadlo DAB pripravilo v uplynulej sezóne množstvo sprievodných podujatí pre verejnosť i školy

8. 7. 2019

DAB aj v práve sa končiacej sezóne pokračovalo v organizácií rôznych vzdelávacích a kultúrnych sprievodných programov, ktoré sú súčasťou projektu Otvorené divadlo.  „Počas sezóny sa nám podarilo zorganizovať viaceré samostatné výstavy i výstavné projekty, ktoré priamo súviseli s uvádzanými inscenáciami. Premiéru hry Dámsky krajčír tak sprevádzala výstava o práci našich dielní s názvom Divadelný krajčír. V rámci uvedenia premiéry inscenácie Hlava XXII sme zasa pripravili výstavu Nitra XXXXV – zbytočné obete, ktorá bola o bombardovaní Nitry na konci II. svetovej vojny,“ uviedla projektová manažérka DAB Slavka Civáňová.

Medzi sprievodnými aktivitami nechýbali ani diskusie s tvorcami inscenácií, či tradičné podujatia k akým patrí Deň otvorených dverí, či Noc divadiel. Ďalšie aktivity boli zamerané aj na podporu mladých divadelníkov. Jednou z nich bolo uvedenie inscenácie Nič, ktorú pripravili študenti Súkromného konzervatória v Nitre v réžii herca DAB Petra Oszlíka. V júni okrem toho  DAB poskytlo svoje priestory a pomoc  najlepších amatérskym divadelným súborom na podujatí Divadelný boďák.

Pravidelnou súčasťou sprievodných podujatí v DAB sa už stáva aj prehliadka slovenských a českých divadiel Made in Czechoslovakia, ktorá opäť zaznamenala veľký divácky záujem a úspech. Tento rok sa na nej predstavilo Horácke divadlo Jihlava s divadelnou adaptáciou slávneho filmu Šakalí léta. Divadlo Jána Palárika v Trnave s hrou Kompletný Shakespeare, Studio Ypsilon s inscenáciou Utíkejte slečno Nituš! a Divadlo Astorka Korzo '90 s hrou Kontajner Paríž.

Divadlo v sezóne 2018/2019 začalo aj s internými hodnoteniami sezóny, v rámci ktorých sa analyzuje dramaturgický plán sezóny, jednotlivé inscenácie, herecké výkony, ale aj ďalšie zložky inscenácií. „Na komplexné hodnotenie jednotlivých inscenácii sú prizývaní slovenskí divadelní kritici a teoretici, zároveň sa ich zúčastňuje umelecký súbor a zamestnanci DAB. Cieľom interných hodnotení je podporiť reflexiu tvorby DAB, neustále zvyšovať nároky na vlastnú umeleckú činnosť a zároveň podporovať slovenskú divadelnú kritiku,“ vysvetlila Civáňová.

            DAB sa v uplynulej sezóne zameriavalo opäť aj na výchovné podujatia. Okrem predstavení inscenácie Hoax určenej stredoškolákom sa realizoval aj projekt Žlté slzy Miroslava Válka, či podujatie Tvoríme v divadle pre žiakov základných škôl. Nechýbali ani pravidelné prehliadky zákulisia divadla pre školy a organizované skupiny.

DAB sa okrem toho venuje aj komunitným projektom. „Získali sme grant na projekt Divadelná zóna v rámci grantového programu Mením moje mesto. Ide v ňom o riešenie verejného priestoru pred Divadlom Andreja Bagara v Nitre formou netradičných divadelných posedení. Priestor a sedenie budeme využívať v rámci aktivít DAB, napríklad počas Dňa otvorených dverí a podobne,“ doplnila Civáňová.

 

Nitra 4. júla                                                                                                                                      -dab-

Späť

Zriaďovateľ

Hlavní partneri

Rýchly kontakt

+421 37 772 15 77-9

Divadlo Andreja Bagara v Nitre
Svätoplukovo námestie 4
950 53 Nitra

Spojte sa s nami