Umelecký súbor DAB má nového šéfa, divadlo posilnilo aj dramaturgickú zložku

Umelecký súbor DAB má nového šéfa, divadlo posilnilo aj dramaturgickú zložku

15. 8. 2022

Tvorivý tím Divadla Andreja Bagara (DAB) v Nitre má nové posily. Na miesto šéfa umeleckého súboru nastúpil režisér Matúš Bachynec. Do divadla prichádza aj dramaturgička Martina Mašlárová.

 

Matúš Bachynec patrí k najmladšej generácii divadelných režisérov na Slovensku. Réžiu vyštudoval v ročníku režiséra Romana Poláka na Vysokej škole múzických umení v Bratislave, kde absolvoval aj doktorandské štúdium. V súčasnosti pôsobí ako pedagóg na Katedre réžie a dramaturgie.

Počas štúdia inscenoval súčasnú svetovú drámu (Kebab), slovenskú a českú klasiku (Všetko za národ alebo Apple Pie, Periféria) a vlastné dramatizácie (Je svätá). Svoju tvorbu prezentoval na viacerých divadelných festivaloch doma i v zahraničí: Festival Dotyky a spojenia v Martine, Festival Istropolitana Projekt v Bratislave, Nová dráma/ New drama Bratislava, Zlomvaz v Prahe, Encounter v Brne a Rainbow fest v Petrohrade. Ako režisér pravidelne hosťuje v slovenských divadlách (SND, SKD Martin, DJGT vo Zvolene, DAB v Nitre, DJP v Trnave). Jeho doménou je slovenská klasika, ale inscenuje aj súčasné pôvodné texty s angažovaným presahom či inteligentné komédie. V Slovenskom národnom divadle v rámci cyklu Stop extrémizmu inscenoval dokumentárnu drámu Natálka s témou etnickej neznášanlivosti. Okrem toho v Modrom salóne SND autorsky a režijne pripravil komornú inscenáciu o živote a tvorbe Marty Kubišovej pod názvom Kabaret Normalizácia alebo Modlitba pre Martu. K storočnici divadla pripravil v SND inscenáciu Hriech/Její pastorkyňa a k 70. výročiu zavraždenia Milady Horákovej inscenáciu Milada.  Medzi jeho najnovšie úspešné tituly patrí inscenácia s hudobnou témou Kým prídu Stouni... v Sále Činohry SND.

Okrem réžie sa venuje aj vlastným adaptáciám a prekladom. Umeleckým šéfom DAB je od augusta 2022. Pre nitrianske divadlo už v roku 2019 naštudoval francúzsku komédiu Meno a o rok neskôr súčasnú českú komédiu Vlastníci.

 

Matúš Bachynec                                   Martina Mašlárová

   

 

Martina Mašlárová je absolventkou doktorandského štúdia na Katedre divadelných štúdií DF VŠMU. Na Divadelnej fakulte pôsobí ako pedagogička a študijná prodekanka. Od roku 2014 bola redaktorkou a od roku 2021 šéfredaktorkou divadelného mesačníka kød. Je členkou Slovenského centra AICT a o.z. MLOKi, ktoré združuje mladú generáciu divadelných kritikov a vydáva online časopis www.mloki.sk. Píše pre rôzne kultúrne periodiká (Slovenské divadlo, Javisko, Monitoring divadiel, Svět a divadlo, Loutkář...). Pravidelne spolupracuje s divadelnými festivalmi ako členka dramaturgických rád, festivalových redakcií, kurátorka, hostka diskusných platforiem (Dotyky a spojenia, Divadelná Nitra, Nová dráma/New Drama, Bábková Žilina a i.). Ako dramaturgička spolupracovala s Divadelným centrom Martin na cykloch inscenácií pre mládež a s Matúšom Bachyncom na inscenácii Novecento (Nová scéna).

Od roku 2012 sa venuje aj neprofesionálnemu divadlu ako porotkyňa postupových súťaží. Odborné štúdie publikuje v domácich aj zahraničných publikáciách. Ako členka kurátorského tímu sa podieľala na vzniku výstavy Divadelné storočie – stopy a postoje, ktorú organizoval Divadelný ústav v rámci projektu Rok slovenského divadla. Je spoluautorkou otázok do divadelnej Spoločenskej hry v x dejstvách. Príležitostne prekladá z francúzštiny a angličtiny, v roku 2021 vyšiel jej preklad publikácie britského kritika Marka Fishera How to Write About Theatre (Ako písať o divadle).

 

Späť

Zriaďovateľ

Hlavní partneri

Rýchly kontakt

+421 37 772 15 77-9

Divadlo Andreja Bagara v Nitre
Svätoplukovo námestie 4
950 53 Nitra

Spojte sa s nami