Počas Noci divadiel v DAB ožili spomienky na významné osobnosti i Nežnú revolúciu

Počas Noci divadiel v DAB ožili spomienky na významné osobnosti i Nežnú revolúciu

16. 11. 2019

Noc Divadiel sa tento rok v DAB niesla v znamení spomienok. V dolnom foyer pribudlo na Stene slávy k doterajším 24 menám významných osobností ďalších 24. Po prvýkrát sa medzi nimi objavili aj mená žijúcich legiend DAB - Hildy Augustovičovej, Žofii Martišovej, Františka Pergera a Mariána Slováka. Na Stene slávy tak návštevníci DAB nájdu 48 mien osobností – hercov, režisérov, scénografov, ktorých život a dielo sú spojené s Divadlom Andreja Bagara v Nitre.

  

 

  

 

  

 

  

Súčasťou večera bolo aj otvorenie výstavy fotografií, materiálov a faktov dokumentujúcej novembrové udalosti v Nitre s názvom Nežná.nr. Výstava sa zameriava najmä na aktivity divadelníkov z Divadla Andreja Bagara v Nitre, ktorí boli v tých dňoch na zájazde v Moskve a po návrate boli v spolupráci s nitrianskymi výtvarníkmi, ochranármi a študentmi aktívnou súčasťou novembrových udalostí v Nitre. Výstavu DAB pripravilo pri príležitosti 30. výročia nežnej revolúcie v spolupráci s Asociáciou Divadelná Nitra. Vo foyer DAB v Nitre výstava potrvá do 31. 12. 2019.

  

  

Bezprostredne po vernisáži výstavy sa v Kaviarni DAB  konala diskusia s názvom nežná.nr_spomienky. Divadelníci sa v diskusii vrátili k spomienkam na udalosti Moskve, ako aj následné udalosti po návrate do Nitry – založenie štrajkového výboru, organizovanie protestov… Diskusia bola doplnená inscenovaným čítaním vyhlásení hercov DAB v Moskve a neskorších vyhlásení štrajkového výboru DAB.

  

 

  

 

  

 

Späť

Zriaďovateľ

Hlavní partneri

Rýchly kontakt

+421 37 772 15 77-9

Divadlo Andreja Bagara v Nitre
Svätoplukovo námestie 4
950 53 Nitra

Spojte sa s nami