Na Stene slávy Divadla Andreja Bagara v Nitre pribudlo meno Evy Večerovej

Na Stene slávy Divadla Andreja Bagara v Nitre pribudlo meno Evy Večerovej

11. 1. 2022

Stena slávy vo foyer nitrianskeho Divadla Andreja Bagara je od utorka 11. januára 2022 bohatšia o ďalšiu významnú osobnosť. Pribudlo na nej meno Evy Večerovej, ktorá v týchto dňoch oslávila 70. narodeniny.

Eva Večerová pochádza z Bratislavy. Už od detstva pôsobila v Detskej rozhlasovej dramatickej družine a účinkovala aj v Divadle Pavla Országha Hviezdoslava. V roku 1975 absolvovala herectvo na Vysokej škole múzických umení v Bratislave v ročníku Karola L. Zachara. Už počas štúdia hrávala v Slovenskom národnom divadle a po úspešnom absolvovaní VŠMU nastúpila do Štátneho divadla Košice. Odtiaľ prestúpila do bratislavského Divadla Nová scéna, kde bola dlhoročnou členkou hereckého súboru.

Okrem divadla sa venovala aj filmu, televízii, dabingu aj pedagogickej činnostiČlenkou umeleckého súboru DAB sa stala v roku 1996, kedy prišla do Nitry z Novej scény. Svoje rozhodnutie presťahovať sa do Nitry nikdy neoľutovala. „Nitrianske divadlo bolo v tom čase najlepšie na Slovensku, či sa to niekomu líči, alebo nie. Tu bola taká herecká elita, ako Jozef Dóczy, Milan Kiš, Adela Gáborová a mnohí ďalší. To bolo jedno herecké eso za druhým. Ja som s nimi točila filmy, inscenácie, takže som neprišla medzi cudzích. Je mi ľúto, že už odišli, ale zostali po nich aspoň krásne spomienky,“ zdôraznila E. Večerová, ktorá si zabúdala na výbornú atmosféru, ktorá v divadle panovala. „Žili sme veľmi kamarátsky, my sme si drukovali, pomáhali.To boli celkom iné časy ako dnes. Tá súdržnosť, nádherné medziľudské vzťahy... Dnes to už medzi hercami nevidím. Dnes každý vidí iba seba. Vytratil sa ten priateľský práce a života, ktorý je pri tom pre hercov dôležitý av divadle veľmi chýba,“ pripomenula E. Večerová.

Okrem samotnej hereckej profesie sa dlhoročne sa venovala aj pedagogickej činnosti. Vyučovala herectvo na konzervatóriu v Nitre, v Topoľčanoch aj v Akadémii umenia v Banskej Bystrici. „Učila som desiatich rokov a som šťastná, že sa moji študenti etablovali v slovenských aj zahraničných divadlách. Mám študenta, ktorý končí filmovú akadémiu v Londýne, mám študentky v divadle v Čechách av ďalších krajinách po celom svete,“ skonštatovala čerstvá sedemdesiatnička, ktorá sa však, podľa jej slov, vôbec nemá čas zaoberať svojím vekom. „Dôležité je to, jak se človek cíti. A ja sa cítim veľmi dobre. Som hyperaktívny človek, starám sa o dom, záhradu, prenášam kameň, chodím do fitka, kde na mňa pozerajú ako na prírodný úkaz. Som spokojná. Keď sa späť podívam na svoj život, tak nemám čo ľutovať. Toľko som toho urobila. Bola som na javisku od piatich rokov a potom to šlo bez prestávky. Všetko som brala veľmi intenzívne.Vždy som dostávala krásne postavy, takže som ani nemusela snívať o nejakej vytúženej role. Jediné, čo ma obišlo je, že som v živote nehrala princeznú,“ povedala s úsmevom E. Večerová pri slávnostnom odhalení svojho mena na Stena slávy.

 

 

 

 

Späť

Zriaďovateľ

Hlavní partneri

Rýchly kontakt

+421 37 772 15 77-9

Divadlo Andreja Bagara v Nitre
Svätoplukovo námestie 4
950 53 Nitra

Spojte sa s nami