Dizajnové sedenie Square Seeds už slúži Nitranom

Dizajnové sedenie Square Seeds už slúži Nitranom

2. 5. 2022

V priestore pred Štúdiom Divadla Andreja Bagara (DAB) na Svätoplukovom námestí sú už osadené dizajnové objekty Square Seeds. DAB tak spoločne s Nitrianskou komunitnou nadáciou a spoločnosťou Foxconn ukončilo projekt, ktorého výsledkom sú tieto nevšedné moduly. Ich úlohou je poskytnúť na slnkom rozpálenej ploche námestia oázy príjemného posedenia v tieni zelene. Zároveň sú aj oázami súčasného umenia a dizajnu.

     Projekt Square Seeds je systém objektov, ktoré sú určené pre širokú verejnosť na posedenie a trávenie voľného času na námestí. „Spájajú v sebe viacero tém - umenie vo verejnom priestore, zelené stratégie, využitie solárnej energie, nové technológie, súčasný dizajn, revitalizáciu verejných priestranstiev a mobiliár v exteriéri určený pre širokú verejnosť. Zároveň sme do tvorby a samotného vzniku projektu zapojili mladých ľudí,“ uviedla koordinátorka projektu Slavka Civáňová z DAB.

     Objekty Square Seeds vyrobili v Umelecko-dekoračných dielňach DAB. „Po nainštalovaní na Svätoplukovom námestí poskytujú príjemné posedenie v tieni zelene. Tú budú samé produkovať s využitím solárnej energie, ktorá umožní fungovanie zavlažovacieho systému,“ vysvetlila Slavka Civáňová.

     Square Seeds sú objekty so zakomponovanou živou zeleňou. Súčasťou objektu je zemina, ktorá zelenú prútenú architektúru vyživuje i nádrž, ktorá funguje ako samozávlahový črepník. „V objektoch je vysadených 300 vŕbových prútov. V ich tieni si už pár týždňov budú môcť Nitrania posedieť,“ povedal architekt Michal Lošonský, ktorý je spolu s Ninou Protušovou autorom objektov.

     Vďaka Square Seeds tak na námestí vzniknú malé oázy živej zelenej z nasadených vŕbových prútov. Budú rásť ako živý objekt a fungovať ako veľký kvetináč, ktorý ponúkne aj miesto nasedenie. „Tento projekt má ambíciu byť zárodkom nových zelených, netradičných umeleckých a inovatívnych technologických riešení priestoru Svätoplukovho námestia,“ dodal Michal Lošonský.

Ideu projektu skrýva v sebe už samotný názov:

SQUARE - vo význame námestie, štvorec, štvorboký, priamy, vyrovnaný, pravidelný, slušný, statočný, čestný a správny

SEEDS - semienka, zárodky (niečoho nového), prameň, počiatok, potomstvo... vyslovením slova vslovenskom jazyku slovo znamená: sedadlá, sedenie...

       

Späť

Zriaďovateľ

Hlavní partneri

Rýchly kontakt

+421 37 772 15 77-9

Divadlo Andreja Bagara v Nitre
Svätoplukovo námestie 4
950 53 Nitra

Spojte sa s nami