Divadlo Andreja Bagara v Nitre začalo pripravovať inscenáciu Vlastníci

Divadlo Andreja Bagara v Nitre začalo pripravovať inscenáciu Vlastníci

19. 10. 2020

Divadlo Andreja Bagara (DAB) začalo čítacími skúškami prípravu novej inscenácie českého autora JiříhoHavelku Vlastníci. Autor hru napísal na základe svojich skúseností s domovými schôdzami, aj preto pôsobí veľmi autenticky nielen v jednotlivých situáciách a nastolených problémoch, ale aj v typológii postáv z reálneho života.

Hra Vlastníci je žánrovo kritickou komédiou a zároveň sociologickou sondou do súčasnej spoločnosti, ktorú reprezentuje vzorka obyvateľov jedného bytového domu. Postavy zobrazujú zástupcov rôznych spoločenských typov a vrstiev: mladý katolícky manželský pár, pragmatickí biznismeni, hysterický homosexuál s maďarskými koreňmi, upätá úradníčka, manželia s tromi deťmi, presvedčený komunista s nostalgiou za niekdajšími časmi, bývalý disident, majetná pani, ktorá prenajíma viacero bytov, starý mládenec žijúci s matkou...

Hra je plejádou komických postavičiek a absurdných situácií, pri ktorých sa diváci neubránia smiechu ani ironickému konštatovaniu, že je to „presne ako v našom dome. „Tešíme sa, že sme začali skúšať, lebo jednak je táto hra celkom vtipná záležitosť a potom sa nám aj uľavilo, že i keď pandemické opatrenia zrušili predstavenia, môžeme aspoň chodiť do práce a skúšať. Hru robíme pre veľkú  sálu, takže je tam aj početné obsadenie. Námet hry vychádza z domovýchschôdzí, ktoré všetci dobre poznáme a ktoré nikto normálny nemá rád, pretože sa tam vždy všetci pohádajú. Každý si tam háji svoje záujmy a vyvracia tie susedove. To je vlastne aj alfa a omega Vlastníkov, pretože divák sa môže konfrontovať s charaktermi, ktoré sa zrkadlia v ňom, alebo v jeho susedoch, uviedol režisér inscenácie Matúš Bachynec.

Vlastníci sú nielen vtipnou štúdiou ľudských charakterov, ale aj obrazom toho, aké nemožné je dosiahnuť konsenzus už len v malej vzorke spoločnosti. Hra v malom meradle poukazuje na slabiny systému nepriamej demokracie a zamýšľa sa nad tým, či je vôbec možné, aby štát s takými rozdielnymi skupinami obyvateľov dokázal efektívne fungovať, ak sa nedokáže dohodnúť malá skupina ľudí žijúcich v susedskom spoločenstve. Bytová schôdza a typy postáv, s ktorými sa v hre stretávame, sú prenosné do hociktorej postsocialistickej krajiny. Aj toto bol dôvod, prečo dramaturgia DAB zvolila tento titul – hra ponúka vtipný pohľad na dobre známu tému a na jej pozadí otvára pálčivé celospoločenské otázky.

Premiéra inscenácie bola pôvodne plánovaná na 13. novembra 2020, pandémia však môže termín posunúť. „Súčasná situácia samozrejme skúšobný procesovplyvňuje, pretože nevieme, či budeme môcť mať premiéru v povôdne stanovenom termíne.. Ale ten pocit z radosti zo skúšania je našťastie krajší a silnejší ako nejaké zákazy, čo platia dnes a zajtra už nemusia dodal M. Bachynec.

Hrajú: Gabriela Dolná, Ivana Kubáčková, Daniela Kuffelová, Eva Pavlíková, Andrea Sabová, Juraj Ďuriš, Branislav Matuščin, Martin Nahálka, Peter Oszlík, Jakub Rybárik, Tomáš Stopa, Marián Viskup, Ivan B. Vojtek a ďalší

 

   

 

 

Späť

Zriaďovateľ

Hlavní partneri

Rýchly kontakt

+421 37 772 15 77-9

Divadlo Andreja Bagara v Nitre
Svätoplukovo námestie 4
950 53 Nitra

Spojte sa s nami