Divadlo Andreja Bagara v Nitre začalo pripravovať inscenáciu Hlava XXII

Divadlo Andreja Bagara v Nitre začalo pripravovať inscenáciu Hlava XXII

25. 1. 2019

Divadlo Andreja Bagara (DAB) v Nitre začalo pripravovať inscenáciu, ktorá je divadelnou adaptáciou kultového románu Josepha Hellera Hlava XXII. Premiéra dramatizácie jedného z najúspešnejších amerických románov minulého storočia je v Štúdiu DAB naplánovaná na 8. marca 2019.

Hlavný hrdina inscenácie, mladý muž menom Yossarian, pokračovateľ svojho predchodcu, dobrého vojaka Švejka, sa v armáde konfrontuje  s byrokratickou  mašinériou, subordináciou a nezmyselnými predpismi korunovanými Hlavou XXII. Reflexia druhej svetovej vojny plná humoru, grotesknosti a absurdity Hlava XXII ponúka veľký priestor silnej mladej generácii hercov DAB v Nitre.

  

Inscenáciu Hlava XXII vybrala dramaturgia DAB ako súčasť tohtoročnej divadelnej sezóny, ktorá dostala názov Muži bez hraníc. „Vybrali sme tento titul pretože si myslíme, že je svojou témou stále aktuálny. Vojnu, ktorá je nosným motívom Hellerovho románu sa snažíme rozviesť aj do vojen, ktoré nie sú reprezentované len bombami a zbraňami, ale sú to vojny, ktoré zažívame každý deň, od korupcie, svojvôle mocipánov, v podobe vojny vzťahov pri chýbajúcej empatii a morálke. Tie absurdnosti, ktoré Hlava XXII popisuje, sú dosť ľahko prenosné do absurdnosti z dnešných novín,“ povedal o hre jej režisér Ján Luterán.

  

Tvorivý tím pracuje s dramatizáciou, ktorá pochádza priamo z pera autora románu Jospeha Hellera. Hlavnú postavu Yossariana stvárni hosťujúci herec Daniel Ratimorský, ktorý  bol pred niekoľkými rokmi členom hereckého súboru DAB. „Je to výzva, na ktorú sa teším a dúfam, že ten výsledok bude takisto potešujúci. Zatiaľ nemám konkrétnu predstavu, ako postavu stvárniť, takže sa nechám viesť pánom režisérom, ktorému verím. Dúfam, že nebude plochá, že bude ľudská a o to dôveryhodnejšia,“ uviedol D. Ratimorský.

            Aj napriek tomu, že Hellerova Hlava XXII je veľkým vojnovým románom, tvorcovia sa rozhodli uviesť tento titul v priestoroch Štúdia DAB. „My sme posunuli dramatizáciu tým smerom, že sa nevenujeme nejakému historizmu, nejakej dobe, robíme to univerzálnejšie. Tomu zodpovedá aj scéna. Divadelné štúdio využijeme trošku spôsobom site specific. Naša scéna je celý oktagon štúdia a hrať sa bude aj na balkónoch. Ľudia budú sedieť akoby v aréne na štyroch miestach a bude sa hrať medzi nimi. Tým chceme vtiahnuť divákov viac do tej chobotnice Hlavy XXII, z ktorej sa nedá uniknúť a z ktorej sa snaží ujsť aj Yossarian, ale je v nej zacyklený a nedarí sa mu to,“ vysvetlil J. Luterán.

  

„Je to veľký vojnový román s množstvom postáv a hrá tam podstatná časť súboru Divadla Andreja Bagara, ale napriek tomu je to v Štúdiu DAB, ktoré umožňuje taký experimentálnejší pohľad. Veľká sála divadla by neumožňovala to, čo umožňuje toto štúdio. Napriek tomu si nemyslím, že to bude pôsobiť komorne, alebo intímne, ale naopak, asi to bude divadlo takého väčšieho gesta,“ doplnil dramaturg hry Miro Dacho.

  

Diváci sa tak môžu tešiť na zaujímavú hru o absurdnosti vojny a násilia. „Ja by som bol veľmi rád, keby sa nám podarilo ten román a tú ťažkú tému podať z humorom. Tak, ako sa to podarilo aj Hellerovi. To je základ, na ktorom budeme stavať všetky tie absurdné situácie, ktoré musia byť vtipné a musia ľudí zabaviť. Aj keď ide o veľké obludnosti, tak pre nás je základné vymedzenie toho žánru v rámci tragikomédie,“ povedal J. Luterán. Práve tragikomickosť podľa M. Dacha najlepšie vystihuje Hellerovu Hlavu XXII. „Smiech a vtip a tá absurdita, ktorá je tam dôležitá a podstatná a ktorá vyvoláva ten úsmev, to sú tie najzákladnejšie atribúty inscenácie, ktoré by tam mali byť a ktoré by mali diváci pociťovať,“ dodal M. Dacho.

            V inscenácii hrajú: Barbora Andrešičová, Lenka Barilíková, Juraj Ďuriš, Martin Fratrič, Branislav Matuščin, Martin Nahálka, Peter Oszlík, Andrej Remeník, Tomáš Turek, Marián Viskup, Daniel Ratimorský a. h.

Späť

Zriaďovateľ

Hlavní partneri

Rýchly kontakt

+421 37 772 15 77-9

Divadlo Andreja Bagara v Nitre
Svätoplukovo námestie 4
950 53 Nitra

Spojte sa s nami