Divadlo Andreja Bagara v Nitre pripravuje opätovné uvedenie obľúbeného pôvodného slovenského muzikálu Tisícročná včela

Divadlo Andreja Bagara v Nitre pripravuje opätovné uvedenie obľúbeného pôvodného slovenského muzikálu Tisícročná včela

18. 6. 2019

V Divadle Andreja Bagara (DAB) v Nitre začala v utorok 18. júna príprava na opätovné uvedenie pôvodného slovenského muzikálu Tisícročná včela. DAB uviedlo premiéru inscenácie v novembri 2013 a po nasadení nového veľkého muzikálu Povolanie pápež bola Tisícročná  včela v roku 2016 dočasne stiahnutá z javiska.

Muzikál bol mimoriadne úspešný a po troch rokoch si ho diváci DAB budú môcť v septembri opäť pozrieť. „Ja som veľmi rád, že sa Tisícročná včela vráti na dosky Divadla Andreja Bagara. Od premiéry v roku 2013 sa toho samozrejme veľa zmenilo, mnohí herci z divadla odišli, takže budú aj zmeny v obsadení. Dalo by sa teda povedať, že to bude svojím spôsobom oprášená premiéra, v mnohých prípadoch aj s novým hereckým obsadením. Pre mňa je to veľmi príjemný pocit, pretože som mal Tisícročnú včelu veľmi rád. Som nie len režisérom hry, ale aj autorom libreta, takže je to akoby moje dieťa hneď z dvoch aspektov a dúfam, že Tisícročná včela bude opäť úspešná a diváci budú na ňu radi chodiť do divadla,“ povedal režisér Martin Kákoš.

Pri opätovnom uvedení muzikálu budú musieť jeho tvorcovia prepracovať herecké obsadenie, no zmenia sa aj tanečníci i detskí herci, pretože z detí, ktoré tu pôvodne hrali, sú už dnes stredoškoláci a vysokoškoláci. „Do niektorých postáv sme museli doobsadiť hercov, v rámci iných zasa spraviť presuny. Takže napríklad namiesto Marcela Ochráneka, ktorý odišiel na Novú scénu, bude hrať Martin Nahálka, ktorý hral pred tým inú figúru. Odišiel Roman Poláčik, ktorý išiel do Slovenského národného divadla a namiesto neho bude zasa hrať Juraj Ďuriš, ktorý hral v predstavení inú postavu. Takže bez takýchto „presúvačiek“ sa nezaobídeme. Máme takú prvú veľkú skúšku a som zvedavý ako to dopadne. Dúfam, že herci si nebudú pliesť dialógy, hlavne tí, ktorí pred tým hrali iné postavy,“ skonštatoval Martin Kákoš.

Samotné spracovanie a štruktúra diela sa podľa jeho slov nijako meniť nebude. V roku 2013 sa muzikál rodil počas dlhého trojmesačného skúšobného obdobia a počas neho sa tvorcom podarilo vychytať chyby a doviesť samotné dielo do podoby, v ktorej bolo u divákov mimoriadne obľúbené. „Nejaké menšie zmeny možno prídu, ale nemáme na to tak veľa času. Naplno začneme skúšať po prázdninách a už na 14. septembra je naplánovaná oživená premiéra. Nemyslím teda, že je nutné robiť nejaké zmeny, je to muzikál postavený na veľmi dobrom základe románu Petra Jaroša, ktorý je dnes už  kultový. Už v tom prvom naštudovaní v roku 2013 sa nám podarilo vylúpnuť z toho románu to čo je divadelné, zaujímavé a pútavé. Hudba Vaša Patejdla ostala stále príťažlivá, aj divácky dobre počúvateľná,“ uviedol Martin Kákoš.

Na opätovné uvedenie muzikálu sa teší aj herečka DAB Eva Pavlíková, ktorá v ňom stvárňuje Tisícročnú včelu. „Teším sa na tento projekt a na to, že budem opäť so svojimi staršími kolegami, Maroškom Slovákom, Gabikou Dolnou. Myslím, že Tisícročná včela ešte bude mať zopár repríz, pretože sa to ľuďom veľmi páčilo. Je to o nás, o našej krajine, o našej povahe. Keď som videla tých dojatých ľudí na predstaveniach a ten aplauz, tak som si pomyslela, že je to dobré, že sme divákom niečo dali, emóciu, myšlienku, zážitok... Urobíme všetko preto, aby sa to divákom páčilo tak, ako pred tým. Je tu aj veľa nových kolegov a držím palce aj im, oni to budú mať ešte ťažšie, pretože vstupujú do projektu, ktorý je už zabehnutý. Bolo to predstavenie, ktoré som mala veľmi rada a teší ma, že Tisícročná včela bude ďalej žiť. Ja jej držím palce, aby sa jej dobre lietalo,“ povedala Eva Pavlíková.

Viac o inscenácii: http://www.dab.sk/inscenace/10-tisicrocna-vcela

  

  

  

  

Späť

Zriaďovateľ

Hlavní partneri

Rýchly kontakt

+421 37 772 15 77-9

Divadlo Andreja Bagara v Nitre
Svätoplukovo námestie 4
950 53 Nitra

Spojte sa s nami