Divadlo Andreja Bagara bude súčasťou Divadelných prechádzok

Divadlo Andreja Bagara bude súčasťou Divadelných prechádzok

11. 5. 2022

Históriu Divadla Andreja Bagara (DAB) v Nitre a mnohé zaujímavosti z dejín nitrianskeho divadelníctva ponúkne podujatie, ktoré sa bude konať 14. mája a v rámci Noci múzeí a galérii. Komentovanú prehliadku s názvom Divadelné prechádzky organizuje Divadelný ústav. V Nitre sa začne v sobotu o 16. hodine na Ulici 7. pešieho pluku pred Starým divadlom Karola Spišáka. Záujemcov bude ulicami Nitry sprevádzať lektorka a autorka nitrianskej časti projektu Divadlené prechádzky Slavka Civáňová.

          Účastníci sa dozvedia rôzne zaujímavosti z histórie divadiel v Nitre. „Napríklad to, že „prehistória“ divadelných stánkov v Nitre siaha do roku 1765, keď dal biskup Ján Gustíni-Zubrohlavský v objekte piaristického gymnázia postaviť Theatrum Comicum, teda komické, či veseloherné divadlo,“ povedala Slávka Civáňová.

          Na prechádzke okrem toho zaznejú aj informácie o divadelných scénach i osobnostiach, akými boli Jozef Bednárik či Adela Gáborová. „Budeme hovoriť napríklad o Národnom divadle Nitrianskej župy, o Klube Tatra, Roľníckom a Národnom dome so Sokolovňou  i dejinách DAB,“ doplnila Slávka Civáňová.

          Záujemcovia, ktorí nemajú čas prísť v sobotu 14. mája popoludní na komentovanú prehliadku, môžu prejsť trasu aj inokedy a sami, pomocou aplikácie Divadelné prechádzky. Nitrianske zastávky nájdete na tomto linku: https://divadelneprechadzky.theatre.sk/nitra/

 

- dab -

Späť

Zriaďovateľ

Hlavní partneri

Rýchly kontakt

+421 37 772 15 77-9

Divadlo Andreja Bagara v Nitre
Svätoplukovo námestie 4
950 53 Nitra

Spojte sa s nami