Divadelná sezóna 22/23 má názov KREHKÁ IDENTITA

Divadelná sezóna 22/23 má názov KREHKÁ IDENTITA

14. 9. 2022

Sezóna 2022/2023 s témou KREHKÁ IDENTITA je o nás. O našej minulosti aj súčasnosti, o tom, kým sme, kým sme boli, kým by sme chceli byť...

 

 

Sezóna 2022/2023 s témou KREHKÁ IDENTITA je o nás. O našej minulosti aj súčasnosti, o tom, kým sme, kým sme boli, kým by sme chceli byť...

Pripravované inscenácie sú príležitosťou pre slovenských tvorcov a tvorkyne a pri všetkých tituloch ide o prvé uvedenia pôvodných textov a adaptácií. Prinesú kritický pohľad do vlastných radov, ktorý však nebude čiernobiely – chceme sa do zrkadla pozrieť aj s humorom a nadhľadom, hoci obraz v ňom môže byť neraz trpko-smiešny či priam tragický. Nadchádzajúca sezóna tak bude pokusom o demýtizáciu našej histórie a osobností a snahou o re-definíciu našej identity a hodnotovej orientácie.

 

Téma KREHKÁ IDENTITA pomenováva cez jednotlivé inscenácie sezóny krehkosť vzťahov, tradícií, kultúrnosti, vzdelanosti, historického povedomia a poznania, viery, geopolitického postavenia, svetonázoru a (ne)vyspelosti našej demokracie. To všetko utvára našu identitu malého hrdého národa kdesi na priesečníku medzi východom a západom, často podceňovaného, naoko nedôležitého, no predsa jedinečného. KREHKÁ IDENTITA definuje aj našu osobnú individuálnu krehkosť a zraniteľnosť, ktorá siaha nielen do minulosti, ale je aj príznakom nášho súčasného prežívania v dobe, ktorá pred nás ako jednotlivcov i civilizáciu kladie náročné výzvy.  

 

ROZSOBÁŠE 

Adaptácia piatich dosiaľ nezdivadelnených poviedok B. S. Timravy, ktorá na pôdoryse vzťahov a konfliktov prameniacich z majetkových sporov a dobových konvencií s osobitým humorom vykresľuje podstatu slovenskej nátury. 

Dramatizácia a réžia: Matúš Bachynec

Premiéra: 28. októbra 2022, Veľká sála DAB v Nitre

 

NEVESTA alebo Zdá sa, že hrmí

Autorská hra na motívy poviedky Ladislava Grosmana Nevesta obohatená o dokumentárny materiál, autentické príbehy a svedectvá o osudoch Židov v období Slovenského štátu je odsúdením minulých aj súčasných podôb antisemitizmu. 

Autor a réžia: Martina Havierová

Premiéra: 20. januára 2023, Štúdio DAB v Nitre

 

ZLATÁ LÝRA

Priamy prenos zo známeho medzinárodného festivalu populárnej a tanečnej piesne Bratislavská lýra 1966 – 1989. Príťažlivá atmosféra kultového podujatia. Známe tváre, populárne piesne a závan slobody v novej hudobnej inscenácii na javisku Veľkej sály Divadla Andreja Bagara v Nitre. 

Autor a réžia: Marián Amsler

Premiéra: 31. marca 2023, Veľká sála DAB v Nitre

 

PRIBINA (MAKING OF)

Divadelná koláž materiálov, historických štúdií, ale aj dramatických spracovaní vzostupov a pádov prvého známeho panovníka nitrianskeho kniežatstva Pribinu prináša súčasné presahy a nekonvenčný pohľad na našu (pred)veľkomoravskú históriu.

Autori: Rastislav Ballek a Miklós Forgács na motívy knihy historika Martina Homzu Murices Novae.

Réžia: Rastislav Ballek

Premiéra: 21. apríla 2023, Štúdio DAB v Nitre

 

DOMOV

Adaptácia románu Máriusa Kopcsaya s autobiografickými prvkami a jemne absurdným humorom o jednom nenápadnom osude a o neschopnosti adaptovať sa na meniaci sa svet deväťdesiatych rokov – dobu nádejí.

Dramatizácia: Daniel Majling 

Réžia: Matúš Bachynec

Premiéra: 9. júna 2023, Štúdio DAB v Nitre

 

Tešíme sa na Vás v novej divadelnej sezóne 22/23!

Späť

Zriaďovateľ

Hlavní partneri

Rýchly kontakt

+421 37 772 15 77-9

Divadlo Andreja Bagara v Nitre
Svätoplukovo námestie 4
950 53 Nitra

Spojte sa s nami