DAB začalo s prípravou rozprávky Robin Hood

DAB začalo s prípravou rozprávky Robin Hood

4. 12. 2019

Divadlo Andreja Bagara (DAB) v Nitre pripravuje pre rodiny s deťmi autorskú rozprávku na motívy legendy o Robinovi Hoodovi. Príbeh o bájnom anglickom ľudovom hrdinovi, ktorý údajne žil v Sherwoodskom lese v Nottighamshire v strednom Anglicku v čase vlády kráľa Richarda I. Levie srdce, napísali manželia Ján a Mariana Luteránoví. Ján Luterán je zároveň aj režisérom inscenácie.

Príbeh o bájnom šľachetnom hrdinovi je podľa J. Luterána veľmi podnetný námet na rozprávku pre detského diváka práve preto, že okrem dobrodružstva, tajomstva, odvahy a lásky prináša pozitívne hodnoty, akými sú boj proti bezpráviu, boj za spravodlivosť, ochrana utláčaných a chudobných.

„Je to taký rodinný titul. Zobrali sme si námet Robina Hooda práve preto, že sa nám zdalo zaujímavé pracovať s motívom angažovanosti. My deti nepodceňujeme a myslíme si, že je dobré, ak už od útleho veku budú vedieť, že je správne postaviť sa proti zlu, proti bezpráviu a nespravodlivosti. Robin Hood je pozitívny hrdina, ktorý dokáže zapáliť pre dobrú vec aj ostatných ľudí a to je veľmi dôležité. Je to človek z mäsa a kostí, ktorý má aj svoje chyby, ale správnym rozhodnutím v správnej chvíli a neohnutým charakterom sa stáva človekom, ktorý sa dokáže postaviť zlu. A keďže sme v rozprávke, tak dokáže boj proti bezpráviu a nespravodlivosti aj vyhrať,“ uviedol režisér a spoluautor hry J. Luterán.

Cieľom tvorivého tímu je vytvoriť rozprávku, ktorá bude zážitkom pre malých aj veľkých. „Spolu s deťmi z Nitry a regiónu si tak prídu na svoje aj rodičia a starí rodičia a to aj vďaka humoru a nadhľadu, ktorý chcú tvorovia v rozprávke ponúknuť,“ pripomenula dramaturgička Magdaléna Žiaková. Podľa režiséra inscenácie bude základnou stavebnou jednotkou príbehu práve. „Aj napriek rôznym krutostiam sa snažíme v každej scéne prinášať nadhľad, aj skrz rozprávača príbehu, ktorým je trubadúr aj skrz rôzne postavy a situácie, v ktorých humor bude prítomný,“ doplnil J. Luterán.

Autorom hudby i textov piesní je Martin Geišberg, kostýmy navrhla Eva Kleinová a scénu scénograf a svetelný dizajnér Ján Ptačin. „Robina Hooda ponechávame v stredovekých farbách, to znamená, že aj v kostýmoch zachovávame tú dobu, z ktorej legenda pochádza. Pri scéne nám ide hlavne o priestor lesa, Sherwoodu, kde bude tá atmosféra hmly a tajomna, ktorá, verím, sa nám podarí preniesť aj na javisko,“ povedal J. Luterán.

V inscenácii sa predstavia Nikolett Dékány, Radoslav Hudec, Marián Viskup, Branislav Matuščin, Martin Nahálka, Andrej Remeník, Mário Zeumer, Tomáš Turek, Tomáš Stopa, Gabriela Dolná, Martin Fratrič a ďalší. Hlavnú postavu stvárni Peter Oszlík. „Poznám ho už dlhšie a som rád, že som ho mohol obsadiť do takejto veľkej postavy pozitívneho hrdinu, ktorý ale samozrejme bojuje aj s tou svojou tvrdou náturou, temperamentom. Je to silná osobnosť aj ako herec, aj ako hlavná postava, takže si myslím, že sa nám to na javisku pekne spojí,“ uviedol J. Luterán.

 

  

 

  

 

     

Späť

Zriaďovateľ

Hlavní partneri

Rýchly kontakt

+421 37 772 15 77-9

Divadlo Andreja Bagara v Nitre
Svätoplukovo námestie 4
950 53 Nitra

Spojte sa s nami