DAB začalo po niekoľkomesačných prípravách skúšať výpravný muzikál Jozef a jeho zázračný farebný plášť

DAB začalo po niekoľkomesačných prípravách skúšať výpravný muzikál Jozef a jeho zázračný farebný plášť

19. 5. 2021

V Divadle Andreja Bagara (DAB) v Nitre sa prvou skúškou začal dlhý proces prípravy výpravného muzikálu Jozef a jeho zázračný farebný plášť od autorov Andrew Lloyd Webbera a Tima Ricea.

Samotnému začiatku skúšobného procesu predchádzala dlhá príprava. Jeho tvorcovia pracovali na vizuáloch, kostýmoch, scénografii, projekciách i hudobnom naštudovaní. Všetky návrhy musela schváliť londýnska spoločnosť The Really Useful Group Ltd., ktorá DAB udelila licenciu. Premiéra muzikálu je naplánovaná na 24. septembra.

Tvorcovia veria, že po ťažkom období pandémie muzikál o snoch a viere v lepšie časy poteší divákov a dodá im veľkú dávku optimizmu. „Je to muzikál o snívaní a o odpustení, čo je pre súčasnú dobu veľmi významné posolstvo. To biblické podobenstvo je vlastne o tom, že po siedmich neúrodných rokoch musia prísť roky úrodné a po všetkom tom zlom, čo sme prežili, musí prísť zmena a musia nastať lepšie časy. Takže aj po tejto aktuálnej covidovej situácii, po všetkých tých lockdownoch, je to správa pre diváka o tom, ako je dobré snívať, ako je dobré veriť tomu snu a ako pracovať na tom, aby sa ten sen splnil,“ povedal o muzikáli jeho režisér Peter Oravec.

Diváci sa môžu tešiť na veľkolepú výpravu

DAB pripravuje muzikál ako veľkolepé predstavenie. Po prvýkrát v dejinách nitrianskeho divadla sa diváci  môžu tešiť na živý orchester a naozaj veľkú výpravu. Nebude chýbať detský zbor, tanečníci a moderná nevšedná scénografia. „Bude založená na súčasných videomapingových tendenciách. Diváci sa akoby švihnutím čarovného prútika dostanú z Izraela do Egypta, do pyramídy, do faraónovho paláca, uvidia osemmetrovú ťavu, na javisku vyjde päťmetrové slnko, ktoré oslepí divákov a ktoré je zároveň faraónovým trónom a, neprezradím detaily, ale uvidia aj jeden dopravný prostriedok, ktorý vyjde priamo na javisko,“ povedal Peter Oravec. O výpravnosti muzikálu svedčí napríklad aj počet kostýmov, ktoré sa preň pripravujú. Bude ich takmer 200 a metráž látky, ktorá na ich ušitie bude potrebná, presiahne jeden kilometer. (viac sa o kostýmoch pre muzikál dočítate TU).

Herci sa už na svoje postavy tešia

V hlavnej postave Jozefa sa bude alternovať Andrej Remeník a víťaz televíznej show Tvoja tvár Martin Klinčúch. Obaja sa na muzikál tešia i keď pred ním majú aj zdravý rešpekt.  „Bude to náročné. Je to celé spievané, prakticky tam nie je hovorené slovo, tak uvidím, ako to budem zvládať kondične aj hlasovo. Je to veľká zodpovednosť. Spracovanie tohto muzikálu od Jozefa Bendárika v 90. rokoch bolo veľmi úspešné a už je legendárne. Latka je teda nastavená veľmi vysoko, takže je to výzva, aby sme ju nepodliezli,“ povedal Andrej Remeník. „Bol som oslovený priamo pánom režisérom a bol som veľmi prekvapený, že práve ja, čo nemám ešte veľa reálnych skúseností, mám ísť hrať priamo hlavnú postavu. Beriem to s veľkým rešpektom. Dúfam, že sa dotiahnem na tú latku, ktorá v tomto divadle je. Teším sa na to a rád si zahrám na javisku,“ doplnil Martin Klinčúch.

Významnou postavou muzikálu je aj rola Rozprávačky, ktorá bude na javisku takmer po celý čas, pretože divákov povedie celou inscenáciou. Alternovať sa v nej bude Andrea Sabová a Barbora Švidraňová.

„Ja sa veľmi teším, takýto veľký muzikál som ešte nerobila, tak som zvedavá. Verím, že to bude fajn a že diváci si prídu na svoje. Moja postava prechádza celým dejom a uvádza diváka do jeho prostredia, reálneho aj takého nadreálneho,“ povedala Andrea Sabová. „Tiež som takýto veľký muzikál zatiaľ nerobila. Veľmi sa na to teším. Je to ťažká postava, ale spevácky veľmi krásna, takže budem mať na čom pracovať. Keď tú hudbu počujem, mám zimomriavky, takže si myslím, že aj diváci si po tomto ťažkom období nájdu v tom muzikáli niečo optimistické a motivačné do ďalšieho života,“ doplnila ju Barbora Švidraňová.

Nitrianske spracovanie slávneho muzikálu bude nové

Muzikál Jozef a jeho zázračný farebný plášť naštudoval na Novej scéne v 90. rokoch slávny režisér Jozef Bednárik. Podľa Petra Oravca bude nitrianske naštudovanie nové a modernejšie. „Bude sa od Bednárikovho spracovania veľmi líšiť. My prinášame súčasný pohľad, aj nová orchestrácia je oveľa súčasnejšia a bližšia dnešnému soundu. Zaujímavosťou ale je, že aj v našom prevedení bude hrať Janko Gallovič, ktorý v ňom hral aj na Novej scéne. Vtedy stvárnil postavu Jozefa, teraz si zahrá postavu Jakuba,“ dodal režisér.

  

 

  

 

  

 

  

 

  

 

  

 

  

 

     

 

            -19. 5. 2021 dab-

Späť

Zriaďovateľ

Hlavní partneri

Rýchly kontakt

+421 37 772 15 77-9

Divadlo Andreja Bagara v Nitre
Svätoplukovo námestie 4
950 53 Nitra

Spojte sa s nami