DAB pripravuje vzdelávaciu inscenáciu, ponúkne príbeh o prírode a dôležitosti lesa

DAB pripravuje vzdelávaciu inscenáciu, ponúkne príbeh o prírode a dôležitosti lesa

17. 3. 2021

Divadlo Andreja Bagara (DAB) v Nitre začalo s prípravou vzdelávacej inscenácie s názvom Kým nastane ticho. Eduhra je určená žiakom druhého stupňa základných škôl a stredoškolákom. Vyrozpráva im príbeh o tatranských dolinách, o premene lesa v čase, o zlatokopoch a ochranároch a o tom, čo to znamená, ak v lese nastane úplné ticho.

Inscenácia zároveň ponúkne interaktívne inštalácie, fyzikálne pokusy a protest song mladej generácie o nevyhnutnosti chrániť lesy, prírodu a životné prostredie. „Herci budú priamo počas hry vytvárať a prezentovať rôzne pokusy, na základe ktorých divákom priblížia problematiku ochrany lesov a prírody. Popri tom vychádzame aj z tém histórie Tatier, či baníctva,“ vysvetlila autorka a dramaturgička inscenácie Slavka Civáňová.

Inscenácia Kým nastane ticho vychádza z ťažby dreva a následných protestov v Tichej a Kôprovej doline v roku 2007, ktorým predchádzala ničivá veterná kalamita vo Vysokých Tatrách v roku 2004. Upozorňuje však aj na súčasnú situáciu – a to rozsiahlu ťažbu dreva a jej následky na viacerých územiach Slovenska. Skutočné dôsledky týchto udalostí i potrebu ochrany lesov vysvetľuje mladým divákom atraktívnou formou inštalácií a fyzikálnych pokusov.

„Edu-hra prezradí deťom, ich rodičom a učiteľom aj to, aké sú funkcie lesa, prečo je v lese dôležité mŕtve drevo, ako ubrániť stromy pred lykožrútom, čo je to biodiverzita alebo woodwibe web. ...alebo, že aj na Slovensku máme prales,“ uviedla S. Civáňová.

Ako pripomenula, eduhra cituje konkrétne vyjadrenia ochranára, aktivistu a filmára Erika Baláža, využíva fyzikálno-chemické pokusy inšpirované aktivitami katedier fyziky a ekológie PF UKF v Nitre a tiež vedeckých múzeí na Slovensku a v Čechách. „Formou protest songu mladej generácie rozvíja posolstvo celoeurópskych protestov mládeže proti nečinnosti v boji proti klimatickým zmenám, ktoré iniciovala šestnásťročná Švédka Greta Thunberg,“ povedala S. Civáňová.

Premiéra inscenácie je naplánovaná na máj 2021.

Späť

Zriaďovateľ

Hlavní partneri

Rýchly kontakt

+421 37 772 15 77-9

Divadlo Andreja Bagara v Nitre
Svätoplukovo námestie 4
950 53 Nitra

Spojte sa s nami