Budova DAB a jeho Hlavná opona sa stali pamätihodnosťami Nitry

Budova DAB a jeho Hlavná opona sa stali pamätihodnosťami Nitry

26. 5. 2021

Budova Divadla Andreja Bagara (DAB) v Nitre i Hlavná opona v jeho Veľkej sále boli zapísané do zoznamu pamätihodností mesta Nitra. Rozhodlo o tom nitrianske mestské zastupiteľstvo.

 

Z histórie budovy DAB:

Slávnostné položenie základného kameňa budúcej novej budovy DAB sa konalo dňa 18. septembra 1982. Samotná stavba, od položenia základného kameňa po slávnostné otvorenie, trvala desať rokov.

Divadlo slávnostne otvorili 18. 9. 1992, keď sa veľkým karnevalovým sprievodom s mažoretkami a alegorickým kočom herci premiestnili zo starej budovy divadla do novej. Večer nasledoval slávnostný galakoncert s názvom Pozdrav divadlu v réžii Karola Spišáka. Otvorili ho mnohí vtedajší významní umelci – L. Chudík, D. Jamrich, P. Mikuláš, E. Došeková, G. Švercelová, M. Varga, P. Hammel...

Na druhý deň, 19. 9. 1992, sa vo veľkej sále konala slávnostná premiéra inscenácie Geľo Sebechlebský v réžii Ľuboslava Majeru.

Otvorenie divadla deťom sa uskutočnilo na tretí deň, v nedeľu 21. 9. 1992, prenesením najslávnejšej rozprávky DAB v Nitre (už vtedy bola na repertoári divadla takmer 10 rokov) O cárovi Saltánovi (1983).

Údaje o stavbe

Kapacita veľkej sály: 600 miest

Kapacita štúdia: 150 miest

Autori projektu: Hlavica, Rosincová,

Žitňanský, Poštulka, Mišík

Statika: Poštulka, Mišík

   

Veľká sála divadla patrí k trom najväčším na Slovensku. Pohyblivá podlaha javiska má 14 x 14 metrov. Maximálna šírka portálu je 19 metrov a maximálna výška portálu 11 metrov. Divadelný komín skryje kulisu vysokú 12 metrov a javisková točňa má priemer 12,3 metra.

 

Slávnostná Opona s veľkomoravským výjavom

Slávnostná Opona s veľkomoravským výjavom so Svätoplukom je súčasťou Veľkej sály Divadla Andreja Bagara v Nitre. Je to ručne tkaný gobelín s rozmermi 9,5 x 16,5 m  a predstavuje najväčšie umelecké dielo vytvorené touto technikou v strednej Európe. Autor, akademický maliar Marián Prešnajder (1954 – 2012), na gobelíne pracoval od roku 1980 takmer 10 rokov. Divadlo Andreja Bagara v Nitre oponu v súčasnosti používa už len pri výnimočných slávnostných príležitostiach, a vedie ju v evidencii majetku divadla ako umelecké dielo. Motív z tejto slávnostnej opony je uvedený aj na vnútornej strane prebalu knihy Vladimíra Štefka Divadelná Nitra (Bratislava, Obzor, 1989).

 

Späť

Zriaďovateľ

Hlavní partneri

Rýchly kontakt

+421 37 772 15 77-9

Divadlo Andreja Bagara v Nitre
Svätoplukovo námestie 4
950 53 Nitra

Spojte sa s nami