O zberateľskú eurobankovku s vyobrazením Jozefa Bednárika bol obrovský záujem

O zberateľskú eurobankovku s vyobrazením Jozefa Bednárika  bol obrovský záujem

20. 12. 2019

Divadlo Andreja Bagara (DAB) v Nitre v piatok 20. decembra oficiálne spustilo predaj zberateľskej eurobankovky s vyobrazením režiséra Jozefa Bednárika. Záujem o bankovku s hodnotu nula eur bol obrovský. Už pred deviatou hodinou stále pred divadlom dlhý rad, ktorý siahal až k vianočnému mestečku.

 

Do Nitry prišli kvôli bankovke ľudia z celého Slovenska, niektorí až z Popradu, či Kežmarku. „Mnohí zberatelia pricestovali už deň pred predajom eurobankoviek a pred divadlom strávili celú noc na kempingových stoličkách a v spacích vakoch. Prvými majiteľmi zberateľskej eurobankovky sa stal pán Ladislav so synom Petrom, ktorý na ňu pred divadlom čakali už od štvrtka,“ uviedol riaditeľ DAB Jaroslav Dóczy.

Predaj prebiehal podľa presne stanovených pravidiel. Pri číslach bankoviek od 101 do 1000 a od 1001 do 1900 bol počet kusov predaných jednej osobe limitovaný. Bankovky s číslami 1 až 100 sa do predaja vôbec nedostali. DAB si ich ponechalo, aby ich mohlo využiť pri špeciálnych príležitostiach na svoju propagáciu, rôzne charitatívne dražby a podobne.

Záujem o eurobankovky s divadelnou tematikou bol veľký. Už v prvý deň predaja zberatelia vykúpili v priebehu niekoľkých hodín väčšinu nákladu. Zvyšné kusy bude DAB predávať vo svojich pokladniciach počas otváracích hodín od 8.30 do 18.30 hod.

DAB v Nitre vydalo zberateľskú eurobankovku s podobizňou Jozefa Bednárika pri príležitosti svojej jubilejnej 70. sezóny. Edícia unikátnych bankoviek je poctou jednému z najvýznamnejších slovenských divadelných hercov a režisérov. Bankovka Jozef Bednárik, vyšla v limitovanom počte 10.000 kusov. Bankovky označené rokom vydania a poradovým číslom série sa v limitovaných nákladoch vyrábajú v spoločnosti Oberthur Technologies Paríž, ktorá vyrába aj pravé eurobankovky. „ Jozef Bednárik je prvou slovenskou osobnosťou z oblasti dramatických umení, ktorá sa objaví na suvenírových bankovkách,“ uviedol riaditeľ DAB Jaroslav Dóczy.

V nitrianskom divadle pôsobil Jozef Bednárik z celej svojej profesionálnej divadelnej kariéry najdlhšie obdobie. Začínal v ňom v roku 1971 ako herec, neskôr sa z neho stal profesionálny režisér a nakoniec v ňom uviedol aj najviac svojich slávnych činoherných aj muzikálových réžií. Práve vďaka jeho výnimočnému režijnému rukopisu a umeleckému formovaniu celej jednej hereckej generácie nitrianskeho divadla sa 80. roky považujú za zlatú éru DAB v Nitre.

V jubilejnej 70. divadelnej sezóne DAB v Nitre si jeho jedinečnú osobnosť pripomíname vydaním originálnej suvenírovej bankovky s ilustráciou od akademického maliara Stanislava Lajdu, osadením busty od akademického sochára Milana Ormandíka v priestoroch divadla, vyrytím jeho mena do mramorovej Steny slávy vo foyer nitrianskeho DAB či poštovými známkami, ktoré sa objavia na divadelných novoročných prianiach.

  

 

  

Späť

Zriaďovateľ

Hlavní partneri

Rýchly kontakt

+421 37 772 15 77-9

Divadlo Andreja Bagara v Nitre
Svätoplukovo námestie 4
950 53 Nitra

Spojte sa s nami