Divadlo Andreja Bagara v Nitre oslavuje 70. výročie

Divadlo Andreja Bagara v Nitre oslavuje 70. výročie

3. 10. 2019

V meste Nitra bolo síce divadlo populárne už v 19. storočí, ale až do roku 1949 nemalo mesto stály súbor. Kým v Prahe osobnosti ako Jiří Frejka, Voskovec a Werich alebo Karel Hugo Hilar vytvárali pokrokové inscenácie, v Nitre si mohol divák pozrieť len predstavenia kočovných divadelných spoločností, zväčša maďarských a nemeckých.

Profesionálna divadelná scéna vznikla v Nitre až po II. svetovej vojne v roku 1949 pod názvom Nitrianske krajové divadlo. Prvé významné obdobie sa v 50. rokoch spája s režisérom Pavlom Hasprom, ktorý dokázal na repertoár priniesť aj náročnejšie tituly, čo ocenili diváci aj kritika. Neskôr divadlo trpelo diváckym nezáujmom, paradoxne nie všetky tituly ľahších žánrov dokázali obecenstvo pritiahnuť.

V 60. rokoch prichádza do Nitry režisér Karol Spišák, ktorý vytvoril viacero divácky úspešných inscenácii a v 70. rokoch kritika ocenila najmä prínos režiséra Miloša Hynšta.Slávu divadlu vrátila v 80. rokoch dvojica Jozef Bednárik a Darina Kárová, divadlo malo vyvážený repertoár, pozornosť sa venovala tak komédiám, hudobným inscenáciám, rozprávkam, ako aj umelecky náročnejším titulom. 90. roky priniesli veľkú zmenu – divadlo sa presťahovalo do novej modernej budovy, čo znamenalo aj zásadnú zmenu v dramaturgii divadla.

Pod vedením Svetozára Sprušanského a neskôr aj dramaturga Daniela Majlinga sa nebálo experimentovať, prinášať nové premiéry titulov súčasnej drámy, kvalitne pripravovať komédie a muzikály, prizývať k spolupráci významných domácich a zahraničných režisérov, ale aj mladých tvorcov.

V sezóne 2019/2020 oslávi Divadlo Andreja Bagara v Nitre svoju jubilejnú 70. sezónu

Za 70. rokov života prešlo nitrianske divadlo mnohými obdobiami. Jeho tvorba, súčasná i minulá, nesporne patrí k najlepšiemu, čo slovenské divadlo ponúka. Svedčí o tom množstvo úspešných inscenácií prezentovaných na festivaloch doma i v zahraničí, rôznorodosť, profesionalita a kvalita hereckých osobností a tvorcov, ktorí sa podpísali pod jeho úspechy, divácke ohlasy verného nitrianskeho publika, ale aj odbornej verejnosti.

Divadlo počas svojej existencie uviedlo spolu 442 premiér, interne v ňom pôsobilo viac ako 240 hercov, režisérov, dramaturgov, scénografov, externe stovky ďalších umelcov a okrem nich stovky ďalších pracovníkov v rôznych profesiách. Za celé obdobie divadlo viedlo 12 riaditeľov, pôsobilo v dvoch budovách, zrealizovalo stovky zájazdových predstavení v regióne, na Slovensku a v zahraničí a za svoju tvorbu získalo viac ako 150 ocenení. V prvej sezóne malo divadlo návštevnosť približne 33 000 divákov, v tej ostatnej, 69. sezóne, viac ako 80 000...

Režisér prvej inscenácie a neskorší riaditeľ Ľudovít Ozábal spomína na nesmierne ťažké podmienky, v ktorých vznikala prvá premiéra – na skúšanie v ľadovej sále, na scénu, ktorú pre fujavicu takmer nedoviezli z Martina, a jedinú generálku, ktorá sa začala o polnoci a skončila sa o štvrtej hodine ráno v deň premiéry. Ale spomína aj na nesmierny a obdivuhodný zápal a nadšenie všetkých zúčastnených, ktoré sprevádzali otvorenie brán nášho divadla...

Veríme, že budúcnosť Divadla Andreja Bagara v Nitre bude rovnako úspešná ako doterajších 70 rokov jeho existencie, počas ktorých si divadlo vybudovalo status jedného z najúspešnejších divadiel na Slovensku. Preto v sedemdesiatej sezóne pokračujeme v úsilí prinášať umeleckú kvalitu a zdolávať nové úlohy v dramaturgii, práci s publikom a modernizácii divadla v oblasti nových technológií.

V jubilejnej 70. sezóne prinášame: 

 

- obnovenú premiéru obľúbeného pôvodného slovenského muzikálu Tisícročná včela,

- slovenskú premiéru izraelskej súčasnej drámy Banalita lásky,                    

- rozprávku podľa slávnej legendy Robin Hood

- súčasný prepis drámy Dom Bernardy Alby

- prvú slovenskú dramatizáciu posledného románu Jane Austenovej Láska slečny Elliotove

...a množstvo sprievodných a vzdelávacích aktivít.

Späť

Zriaďovateľ

Hlavní partneri

Rýchly kontakt

+421 37 772 15 77-9

Divadlo Andreja Bagara v Nitre
Svätoplukovo námestie 4
950 53 Nitra

Spojte sa s nami