• Pomlčka ponúkne česko-slovenský príbeh o rozdelení aj o nezmyselnosti hraníc

    Prvou premiérou v novej divadelnej sezóne 2023/2024 bude v Divadle Andreja Bagara (DAB) inscenácia POMLČKA. V réžii Ivety Ditte Jurčovej vzniká v koprodukcii DAB a Horáckého divadla Jihlava pri príležitosti 30. výročia rozpadu Československa. Príprava inscenácie sa začala v jihlavskom divadle, neskôr sa tvorivý tím presťahoval do Nitry a skúšky pokračujú v DAB. Premiéra inscenácie je naplánovaná na 20. októbra v Štúdiu DAB.

    26. 9. 2023

  • DAB má za sebou bohatú a úspešnú divadelnú sezónu

    Slovenskú klasiku, hudobnú inscenáciu, komédiu aj hru pre náročných divákov ponúklo divákom Divadlo Andreja Bagara (DAB) v Nitre počas sezóny 2022/2023, ktorá dostala podtitul Krehká identita. Jej súčasťou bola aj inscenácia, pri príprave ktorej dalo DAB šancu mladým tvorcom z VŠMU.

    21. 7. 2023

  • Riaditeľ DAB Jaroslav Dóczy bol opätovne zvolený za predsedu Asociácie slovenských divadiel a orchestrov

    Riaditeľ Divadla Andreja Bagara (DAB) v Nitre Jaroslav Dóczy sa stal staronovým predsedom Asociácie slovenských divadiel a orchestrov (ASDO). Asociácia v súčasnosti združuje 19 divadiel, dve filharmónie, Štátnu operu, Štátny komorný orchester Žilina a tri fyzické osoby. Na ďalšie dvojročné funkčné obdobie ho zvolilo valné zhromaždenie ASDO počas festivalu Dotyky a spojenia v Martine.

    18. 7. 2023

  • Divadlo Andreja Bagara ponúkne na Deň detí pesničky, rozprávku a veľa darčekov

    Divadlo Andreja Bagara (DAB) po viacročnej prestávke vynútenej pandémiou opäť pripravilo deťom na ich sviatok bohatý program. Pripojí sa ním k celomestským oslavám Medzinárodného dňa detí, ktoré sa konajú v sobotu 3. júna.

    26. 5. 2023

  • Divadlo Andreja Bagara v Nitre pripravuje novú inscenáciu Domov

    Inscenácia Domov je adaptáciou pozoruhodného románu Máriusa Kopcsaya. S jemne absurdným humorom rozpráva príbeh o jednom nenápadnom osude a o neschopnosti adaptovať sa na meniaci sa svet bláznivých deväťdesiatych rokov.

    26. 5. 2023

  • Made in Czechoslovakia opäť prinesie do Nitry úspešné inscenácie slovenských a českých divadiel

    Po trojročnej prestávke sa do Nitry opäť vracia prehliadka úspešných titulov českých a slovenských divadiel Made in Czechoslovakia. Dramaturgia podujatia sa tento rok zamerala na prezentáciu hudobných titulov, ktoré mapujú tvorbu a osudy známych osobností z oblasti populárnej hudby.

    4. 5. 2023

  • Citlivé vzkriesenie Bratislavskej lýry

    Divadlo Andreja Bagara v Nitre uviedlo predstavenie, ktoré ani autor Marián Amsler nedokáže zaradiť medzi známe divadelné žánre. Ani názov veľa nenapovie, hoci Zlatá lýra veľmi pripomína Bratislavskú lýru, teda festival populárnej hudby z nedávnej minulosti. A to sme už blízko k odhaleniu záhady, pretože pod názvom Zlatá lýra sa skutočne ukrýva spomienka na lákavý a kedysi oslavovaný bratislavský hudobný festival Bratislavská lýra. Nie je to typické divadelné dielo, ale ani iba koncert či prehliadka populárnych skladieb, je to skôr obraz politickej reality, na pozadí ktorej v 20. stor. žilo česko-slovenské umenie. A keďže sa autor nevyhol ani humoru, celý útvar sa približuje ku kabaretu, kde sa strieda hudba s hovoreným slovom.

    12. 4. 2023

  • Inscenácia Pribina (making of) pozve divákov na poznávaciu cestu do histórie

    Divadelnú koláž materiálov, historických štúdií, ale aj dramatických spracovaní vzostupov a pádov prvého známeho panovníka nitrianskeho kniežatstva Pribinu ponúkne inscenácia Pribina (making of), ktorú pripravuje Divadlo Andreja Bagara (DAB) v Nitre. Hra prináša súčasné presahy a nekonvenčný pohľad na „našu“ (pred)veľkomoravskú históriu.

    24. 3. 2023

  • DAB sa rozlúči s obľúbenými inscenáciami Kutlochy a Vlastníci, derniéra Kutlochov ponúkne zaujímavý divadelný zážitok

    Inscenáciu Kutlochy ponúka divákom príbehy hereckých generácií a povestnej nitrianskej divadelnej ubytovne.

    13. 3. 2023

  • Divadlo Andreja Bagara pripravuje novú hudobnú inscenáciu Zlatá lýra

    Okrem víťazných hitov slávneho festivalu ponúkne divákom osudy ich interpretov a obraz doby, v ktorej žili. Tvorbe samotnej inscenácie predchádzalo náročné štúdium dobových dokumentov i archívov ŠtB.

    23. 2. 2023

Zriaďovateľ

Hlavní partneri

Rýchly kontakt

+421 37 772 15 77-9

Divadlo Andreja Bagara v Nitre
Svätoplukovo námestie 4
950 53 Nitra

Spojte sa s nami