Premiéru inscenácie Dámsky krajčír doplní výstava venovaná divadelným krajčírskym dielňam

Premiéru inscenácie Dámsky krajčír doplní  výstava venovaná divadelným krajčírskym dielňam

14. 11. 2018

Divadlo Andreja Bagara (DAB) v Nitre uvedie 16. novembra premiéru inscenácie Dámsky krajčír. Sprevádzať ju bude nová výstava s názvom Divadelný krajčír. Jej cieľom je predstavenie činnosti Krajčírskych dielní scénických kostýmov DAB, ktoré fungujú už od roku 1950 a šijú kostýmy do každej inscenácie. Projekt priblíži prácu krajčírov i kostýmových výtvarníkov.

Súčasťou výstavy budú fotografie z priestorov dielní, z prípravy kostýmov, z kostýmových skúšok, ale aj samotné návrhy kostýmov od kostýmových výtvarníkov. Obsahovať bude aj fotografie z konkrétnych inscenácií, ktoré dokumentujú to, ako samotný kostým vyzerá priamo na javisku. „Výstava okrem toho predstaví aj materiály, z ktorých sa šijú kostýmy v našich dielňach a tiež rôzne archívne materiály, ktoré sme našli z obdobia 60. a 70. rokov. Unikátom sú knihy, ktoré uchovávali pracovníčky krajčírskych dielní, sú v nich návrhy a strihy kostýmov ešte z 50. rokov, takže sú naozaj veľmi zaujímavé a unikátne,“ uviedla projektová manažérka DAB Slavka Civáňová.

Návštevníci výstavy si okrem toho budú môcť pozrieť aj kostýmy z inscenácií DAB. „Takže sa nám pri niektorých hrách naozaj podarilo sledovať líniu od kostýmového návrhu, cez skúšky kostýmov až po fotografie kostýmu v inscenácii a ukážeme aj  konkrétny kostým, ktorý bude vystavený na figuríne. Súčasťou výstavy bude aj spísaná stručná história Krajčírskych dielní scénických kostýmov DAB a tiež zoznam pracovníkov, ktorí v nich v súčasnosti pracujú,“ povedala S. Civáňová.

Výstava Divadelný krajčír ponúkne aj informačné panely venované významným muzikálom, ktoré boli uvedené v DAB, napríklad Fidlikant na streche, Kabaret, či Grék Zorba. Predstavené budú aj inscenácie na repertoári DAB, ako je Zaľúbený Shakespeare, Mechanický pomaranč, Veľký zošit, či najnovšia hra Dámsky krajčír, ale aj nedávno uvádzané hry Jánošík a Kým kohút nezaspieva. „Medzi kostýmovými výtvarníčkami, ktorých práca je na výstave prezentovaná, sú výtvarníčky, ktoré často spolupracujú s naším divadlom, medzi nimi napríklad Ľudmila Várossová, Eva Kleinová, Katarína Holková a Diana Strauszová,“ uviedla S. Civáňová.

Výstava Divadelný krajčír potrvá vo foyer DAB od 15. novembra 2018 do 29. januára 2019.

Späť

Zriaďovateľ

Hlavní partneri

Rýchly kontakt

+421 37 772 15 77-9

Divadlo Andreja Bagara v Nitre
Svätoplukovo námestie 4
950 53 Nitra

Spojte sa s nami