Darina Kárová si z rúk prezidenta SR prevzala Rad Ľudovíta Štúra I. triedy

Darina Kárová si z rúk prezidenta SR prevzala Rad Ľudovíta Štúra I. triedy

9. 1. 2019

Dramaturgička, kultúrna manažérka, umelecká a výkonná riaditeľka Medzinárodného festivalu Divadelná Nitra si v utorok 8. januára prevzala z rúk prezidenta Slovenskej republiky Andreja Kisku Rad Ľudovíta Štúra I. triedy za mimoriadne zásluhy o rozvoj v oblasti kultúry a divadelného umenia a za šírenie dobrého mena Slovenskej republiky v zahraničí.

Darina Kárová v rokoch 1975 – 1994 pracovala ako dramaturgička v DAB v Nitre, potom niekoľko rokov v SND. Z tohto obdobia je známa jej spolupráca s režisérom Jozefom Bednárikom na svetovej klasike (Dom Bernardy Alby, Titus Andronicus, Perikles, kráľ tyrský, Zojkin byt, Smútok pristane Elektre, Modrý vták...), na dramatizáciách prózy a poézie (Šikuliáda, Koza, Proso, O cárovi Saltánovi, Čarodejník z krajiny Oz), ako aj preklady hier z češtiny a ruštiny.
V rokoch 1998 – 2001 bola generálnou riaditeľkou sekcie umenia na Ministerstve kultúry.
V roku 1992 založila Medzinárodný festival Divadelná Nitra pod hlavičkou rovnomennej neštátnej neziskovej organizácie a odvtedy je jeho umeleckou a výkonnou riaditeľkou.
Venuje sa aj kultúrnej politike a občianskym aktivitám v oblasti kultúry. Je držiteľkou vyznamenaní Francúzskej republiky Rytier Rádu umení a literatúry (1998) a Oficier Rádu umení a literatúry (2016), vyznamenania Ruskej federácie Za prínos do rozvoja priateľstva (2005), Ceny Literárneho fondu za celoživotné dielo (2015), Ceny primátora Mesta Nitry (2011) a Ceny Mesta Nitry (2016).

        

Späť

Zriaďovateľ

Hlavní partneri

Rýchly kontakt

+421 37 772 15 77-9

Divadlo Andreja Bagara v Nitre
Svätoplukovo námestie 4
950 53 Nitra

Spojte sa s nami